Tėvų įtaka vaiko galvos smegenų vystymuisi neginčijama

Tėvų įtaka vaiko galvos smegenų vystymuisi neginčijama

03. Sep 2012, 07:00


Įvykiai, vykstantys vaiko gyvenime iki trejų metų amžiaus, labai svarbūs jo vystymuisi. Labai didelės reikšmės turi vaiko aplinka. Smegenų vystymuisi būtina pastovi stimuliacija, kurią jis gauna per fizinę mankštą, bendraudamas šeimoje, su draugais ir auklėtojais.

 

Apie tai - gydytojo ginekologo, Nėščiųjų sveikatingumo mokykos vadovo Romualdo Šemetos straipsnis Mamyčių klubui.

 

Vaiko ir motinos prieraiša suteikia ir tą stimuliaciją, kuri būtina jo emociniam ir intelektiniam vystymuisi. Laikui bėgant, įgaudama patirtį, mama tampa vis artimesnė savo vaikui, jautresnė jo reakcijom. Motina, pas kurią susiformavęs ryšys su vaiku, dažnai intuityviai jaučia, kad gali pritraukti jo dėmesį.

 

Kas lemia vaiko smegenų vystymąsi?

 

Tėvų įtaka vaiko galvos smegenų vystymosi laipsniui neginčijama. Tačiau tai lemia ne tik paveldėjimas, bet ir moters emocinė būsena nėštumo metu. Baimė, kuri veikia jos nervų sistemą, negali nepaliesti vaiko. Dauguma moterų tai instinktyviai jaučia. 

 

Daugelio tautų kultūroje nuo senų laikų egzistavo poveikio į negimusį vaiką praktika. Pavyzdžiui, Japonijoje nėščios moterys stengėsi žiūrėti  tik į gražius paveikslus, kad vaikas būtų artistiškas, imlus grožiui.

 

Senovės Graikijoje nėščioms patarė, kuo dažniau žiūrėti į gražius paveikslus, gražias skulptūras ir klausytis gražios muzikos. Kiek vėliau ikigimdyminis poveikis į vaiką buvo atmestas, „kaip bobutės pasakos“.

 

Tačiau pastarųjų metų moksliniai tyrimai patvirtino šią teoriją. Pasirodo, visa esmė akies tinklainės ypatumuose. Nustatyta, kad dar tik 50 dienų negimęs vaikas gali suvokti ne tik tuos vaizdus, kuriuos mato jo mama, tačiau ir su tais vaizdais susijusias mamos emocijas.

 

Neišnešiotiems naujagimiams būtinas tiesioginis kontaktas su tėvais

 

Dargi nežymūs dėmesio ženklai sukelia stebuklingus pakitimus vaikui, kenčiančiam meilės trūkumą. Tai aiškiai pademonstravo tyrimas, atliktas su neišnešiotais vaikais.

 

Jų lėtas augimas paprastai siejamas su organinio charakterio sutrikimais, atsiradusiais dėl smegenų pakenkimo. Tačiau mokslininkai nustatė, kad gali būti ir kitos šio reiškinio priežastys. Pirmas savo gyvenimo savaites tokie vaikai dažnai izoliuojami intensyvios terapijos skyriuose. Įrengti pagal paskutinį technikos žodį inkubatoriai, kuriuose laikomi neišnešioti naujagimiai, suteikia jiems viską, kas būtina, išskyrus fizinį kontaktą ir motinos meilę.

 

Todėl kai kuriose šalyse neišnešiotų naujagimių skyriuje mažyliams padeda tiesioginis kontaktas su tėvais. Vadinamas “kengūros” metodu, jis suteikia vaikui daugiau galimybių startui į gyvenimą.

 

Meilus balsas, kūno šiluma ir fizinis kontaktas būtini prieš laiką gimusiam vaikui ne mažiau negu šiuolaikinė technika. „Kengūros” metodas – gana nauja neišnešioto naujagimio gydomosios priežiūros koncepcija. Šios priežiūros pagrindinis principas: technikos lygiai tiek, kiek jos absoliučiai būtina, o kuo daugiau fizinio kontakto.

 

Kelerių metų patirtis rodo,  kad visais atžvilgiais šis metodas pasitvirtino. Svarbiausia – vaikui ypač pavojingas stresas, sukeltas technikos priemonėmis, tapo žymiai silpnesnis. Pastaruoju metu daug klinikų pradėjo naudoti šį metodą.

 

Tėvams taip pat naudingas “kengūros” metodas. Jis leidžia jiems po gimimo palaikyti intensyvų ir pastovų kontaktą su savo vaiku. Pas motinas, kurios iškart po gimdymo gali prisiliesti, paglostyti savo vaiką, greitai pradeda gamintis pienas. O tai ypač svarbu neišnešiotiems naujagimiams. Kai mažylis išrašomas į namus, tėvai jau būna susipažinę su visais vaiko priežiūros ypatumais.

 

Ankstyvas kontaktas su vaiku gali būti ypač naudingas nepilnametėms motinoms, kurios anksčiau neturėjo vaikų priežiūros patirties arba kurių vaikai gimė neišnešioti.

 

Jaunai motinai reikia globos ir informacijos. Ji turi gauti visa, ką geriausia gali pasiūlyti medicinos mokslas apie fizinę priežiūrą. Labai svarbu – atsidavęs vyras bei pasitenkinimą teikiantys seksualiniai išgyvenimai.

 

Tampa  aišku, kad kultūriniai, socialiniai ir psichologiniai faktoriai turi žymų poveikį nėštumo eigai, gimdymui ir galutiniam rezultatui. O galutinis rezultatas – mūsų mažylio fizinė, emocinė ir psichologinė sveikata.

 

Jau seniai kalbama apie tai, jeigu mes tikslingai panaudotume nėštumo laiką dar negimusio vaiko ir naujagimio vystymosi analizavimui bei teisingai planuotume šeimyninį gyvenimą, šio proceso pasekmės mūsų visuomenei būtų neįkainojamos. 

 


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757