Tėtis šeimoje – ne tik dėl “grožio”

Tėtis šeimoje – ne tik dėl “grožio”

04. Sep 2012, 00:00

Kaip įtraukti vyrą į vaikučio priežiūrą, jo auklėjimą nuo pirmųjų dienų? Keletas vertingų pastebėjimų šia tema.

 

Lankykite kursus kartu

 

Tai labai svarbu – kad kursus nėštumo metu lankytumėte ne tik jūs viena, bet ir būsimasis tėtis. Kursuose jūs sutiksite kitų šeimų, vyrui bus smagu matyti, kad ne jis vienas toks rūpestingas, ir kiti tėčiai atsakingai ruošiasi gimdymui bei vaikučio auginimui. Be to, kursų metu nemažai dėmesio skiriama vyrų vaidmeniui nėštumo ir gimdymo metu, mokoma, kaip daryti žmonai masažą per sąrėmius, kaip padėti taisyklingai kvėpuoti.

 

“Tu nemoki”


Jei tai pirmas vaikutis, abu tėvai neturi patirties nei jį maudant, nei maunant sauskelnes, nei atliekant kitus su naujagimiui susijusius darbus.

 

Gal tėtis ir kitaip nešioja vaikutį, kitaip jį laiko maudydamas, tačiau “kitaip” dar nereiškia blogiau. Tai, kad kūdikis turi galimybę patirti artumą iš abiejų tėvų – mamos ir tėčio, jam tik į naudą.

 

Suteikite vyrui progą dalyvauti vaikučio priežiūros darbuose, neapsiimkite visko padaryti viena tik todėl, kad “jūs geriau mokate”. Labai puiku, jei yra dalykų, kuriuos jūsų vyras daro irgi geriau už jus, tai suteiks jam pasitikėjimo, o jums – progą pasidalinti darbais.

 

Ne kritikuokite, o padrąsinkite!


Po gimdymo esate jautresnė, negu įprastai, tačiau net ir tokiomis akimirkomis būkite atsargios su žodžiais. Kai vyras kažką daro, padrąsinkite jį, kad viskas tikrai pasiseks, padėkokite, jei js ėmėsi iniciatyvos.

 

Motinos ir vaiko ryšys – ypatingas, ji geriau už bet ką jaučia vaikutį ir jo poreikius. Motiniški instinktai nori apsaugoti mažylį nuo išorinio pasaulio grėsmės. Tačiau tėtis jokios grėsmės vaikučiui nesukels, todėl nereikia saugoti.  Dar kartą prisiminkite, jog bet kokia kritika užmuša iniciatyvą.

 

Aptarkite būsimas pareigas ir darbus dar nėštumo metu


Dar nėštumo metu galite aptarti būsimus savo vaidmenis, kas ką daris ir už ką bus atsakingas. Paklauskite vienas kito, kokios pagalbos tikitės vienas iš kito. Pavyzdžiui, aptarkite tokias dienotvarkes detales: kas maudys vaiką, kas su juo eis pasivaikščioti savaitgaliais, kas kelsis naktį, kai reiks pakeisti sauskelnes ir panašiai.

 

Tai puiki proga išsiaiškinti jūsų partnerio požiūrį į vaiko auginimą. Juk gali būti, kad j o šeimoje visas “vadžias” laimė mama, ir jam atrodo normalu, kad vaiką auginti turi mama, o jis tik uždirbs pinigus. Tokiu atveju reikia išsakyti savo lūkesčius, ko norėtumėte jūs ir kaip rasti abiems priimtiną kompromisą. Iš anksto sudėlioję visus taškus ant “I” dar nėštumo metu, išvengsite vėlesnių nesusipratimų ir perdėtų lūkesčių, kuriems nelemta išsipildyti.

 

Apibendrinant pasakysime, kad visada galioja taisyklė: “Pastebėti, ką vyras daro gerai ir nereaguoti į tai, kas jums atrodo, kad jam dar nepavyksta”. Neįkyriai parodykite, kaip galima būtų daryti ir palaukite – su laiku vyras tikrai išmoks viską daryti kuo puikiausiai – ir pakeisti sauskelnes, ir nuplauti užpakaliuką, ir išvirti daržovienės.

 

Ar esate patenkinti vyrišku indėliu į jūsų vaikučio auginimą ir auklėjimą?

 

Kokį pažymį dešimtbalėje sistemoje parašytumėte savo antrai pusei?