Tarptautinės žindymo organizacijos vadovė: "Čiulptukas yra mamos pakaitalas"

Tarptautinės žindymo organizacijos vadovė: "Čiulptukas yra mamos pakaitalas"

28. Apr 2014, 15:51 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar čiulptukas tikrai reikalingas kūdikiui? O gal tai labiau pagalba mamai, o ne būtinybė patenkinti vaiko poreikius? Apie tai savo nuomonę ir požiūrį išsako Tarptautinės žindymo organizacijos „La Leche League“ vadovė Rima Kurtinaitienė.

Mano manymu, čiulptukas yra mamos pakaitalas. Mes tą pakaitalą naudojame tuomet, kai dėl kokių nors priežasčių nenorime būti su vaiku. Iš esmės mažyliui užtenka mamos krūties. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kurie patvirtintų, kad čiulpimo refleksas yra atsietas nuo poreikio valgyti. Mamos neretai sako, kad vaikas nori tik čiulpti, o ne valgyti. Bet kažin, ar jos yra teisios –  šie du dalykai glaudžiai susiję. Taigi, kai vaikas nori žįsti, jis turi gauti krūtį, o ne čiulptuką", - sako R.Kurtinaitienė.

Apsieiti tikrai įmanoma

Savo pirmajam vaikui čiulptuką daviau iki penkių mėnesių amžiaus. O tada supratau, kad tai reikalinga man, ne mano vaikui. Čiulptukas suteikia ramybę man – jį duodu, kai noriu, kad būtų ramu. Juk kai kūdikis neturi čiulptuko, jis guguoja, kitaip prašosi dėmesio, nenori būti vienas ir reikia su juo bendrauti... Mano antram ir trečiam vaikui šio „gėrio“ ragauti neteko.

Ar be čiulptuko nesunku? Taip, gali būti sunku – mamos dėl to juos ir naudoja, kad pasilengvintų gyvenimą. Kadangi vaikas valgyti nori dažnai, mamai atrodo, kad jis prašo krūties pernelyg daug... Tada ji duoda čiulptuką, ir maitinimas atidedamas. Bet tai nėra gerai. Tikrai netrūksta mamų, kurios sėkmingai išsiverčia be šio išradimo.

Tiesa, visa tai galioja toms mamoms, kurios žindo pačios. O jeigu kūdikis maitinamas iš buteliuko, čiulptuko gali reikėti.

Daugiau minusų nei pliusų

Sakote, kai kuriais atvejais nėra sąlygų vaiką pamaitinti? Tai mamos nuostata, o iš principo žindyti galima visur. Viena iš nedaugelio situacijų, kai moteris tikrai negali maitinti atžalos  – tuomet, kai ji vairuoja automobilį, o kūdikis sėdi greta automobilinėje kėdutėje. Tokiu atveju čiulptukas tikrai paverstų, kol jie grįš į namus. Tačiau tada reikėtų čiulptuką naudoti tik automobilyje ir niekur kitur. Kitose situacijose jis gali turėti daugiau žalos nei naudos.

Jeigu čiulptukas dažnai naudojamas kone nuo gimimo, jis gali pakenkti žindymui. Nustatyta, kad mamos, kurios vaikams duoda čiulptukus, žindyti nustoja anksčiau nei tos, kurios jų neduoda.

Be to, čiulptuko davimas gali būti susijęs su čiulpimo problemomis – vaikas gali neteisingai žįsti krūtį, ypač jei čiulptuką gavo netrukus po gimimo. Na, o dėl to gali sumažėti pieno, kūdikis negaus pakankamai maisto.

Čiulptuko davimas gali būti susijęs su pienligės atsiradimu. Ši infekcija gali kelti problemų ne tik kūdikiui, bet ir jo mamai – žindydama ar po to ji gali jausti šiai ligai būdingus skausmus. Dėl pienligės kai kurios mamos net nustoja žindyti. Taip pat nustatyta, kad čiulptukų mėgėjai dažniau serga ausų uždegimais. Be to, vyrauja nuomonė, kad ilgas ir dažnas čiulptuko čiulpimas yra susijęs su žandikaulio vystymusi, su dantukų padėtimi ir netaisyklingu sąkandžiu.

Vienas tyrimas netgi sako, kad tie vaikai, kurie kūdikystėje gavo čiulptuką, vėliau gali turėti žemesnį intelekto koeficientą nei jo negavusieji. Juk praėjus keliems mėnesiams nuo gimimo burnytė tampa ir pasaulio pažinimo įrankiu, vaikas kiša į ją įvairius daiktus. Jeigu burna užimta čiulptuko, tyrinėti gali būti sunkiau. Taigi neigiamų aspektų daug.

Pasaulio sveikatos organizacija netgi nesuteikia gydymo įstaigoms „naujagimiams palankios ligoninės vardo“, jeigu ligoninėje siūloma duoti kūdikiams čiulptukus.

Kaip „nepadauginti“

Be abejo, duoti ar ne – kiekvienos mamos sprendimas. Dažnai čiulptuko davimas rodo, kad mama turi problemų su žindymu. Gal jai tiesiog trūksta žinių apie tai, kada ir kaip vaiką žindyti, o gal jai maitinant skauda. Tokiais atvejais reikėtų ne duoti čiulptuką, o ieškoti problemos ir jos sprendimų.

Paprastai žindymo konsultantai laikosi nuomonės, esą reikia atidėti čiulptuko davimą tam laikotarpiui, kol tikrai nusistovės pieno gamyba, tai yra, iki 6–8 savaičių po gimdymo. Po to potenciali čiulptuko įtaka žindymui bus mažesnė. Žinoma, padidėjusi pienligės, ausų uždegimo ir kitų neigiamų dalykų tikimybė išliks.

Jeigu čiulptuką vaikui duodate, patarčiau tą daryti tik kritinėse situacijose, kai tikrai neišeina be jo apsieiti. Kai kurioms mamoms atrodo, kad pagalba reikalinga jau tada, kai vaikas vos sukniurkė, o ji nori baigti kažkokį darbą... Tačiau situaciją reikia vertinti kritiškai.
Iki kada reikėtų atprasti nuo šio įpročio? Vienareikšmiško atsakymo nėra.