Tai, ko nežinojai apie bulvę

Tai, ko nežinojai apie bulvę

08. Jan 2012, 00:00

Dar vadinama antrąja mūsų duona kasdiene, bulvė iš tiesų dažna lietuvių virtuvėje. Juk ir daržovienė pusės metų kūdikiui pradedama virti būtent nuo jos.

 

Tačiau mūsų mėgstamos bulvės kartais gali tapti nuodais, jei nežinosime apie jas keleto svarbių dalykų:

 

  • Peraugusios bulvės praranda savo maistinę vertę. Bulvių akutėse sužėlus daigams, tokių bulvių reiktų vengti. Nes tokios bulvės ne tik bevertės, bet ir pavojingos - jose kaupiasi cheminė medžiaga solaninas. Dar daugiau solanino yra pažaliavusiose bulvėse. Tokias meskite iš karto, negailėdamos.

 

  • Šilumoje bulvės ima želti, tačiau šaltis joms irgi kenkia. Nulinėje temperatūroje (ir dar šaltesnėje) krakmolas, veikiamas bulvėje esančių fermentų, virsta į paprastuosius angliavandenius. Tokioje temperatūroje laikomos bulvės jau po kelių dienų savo skoniu ima panašėti ne į bulvę, o į neaiškų vaisių. Geriausia temperatūra saugoti bulves yra nuo 1,5 laipsnio šilumos iki 4-5 laipsnių šilumos. Panašiai tokia temperatūra būna namų šaldytuvuose.

 

  • Kartais pasitaiko, kad verdant bulvė patamsėja. Manoma, kad kuo intensyviau patamsėja, tuo daugiau jos dirvai tręšti buvo naudota azoto trąšų. Turbūt nereikia sakyti, kad tokių bulvių reikia vengti visiems, ypač vaikams.

 

  • Bulvė - nemažas vitamino C šaltinis. Jeigu jūs skutate bulves, o šalia sėdintis pyplys tiesia rankutę, norėdamas jos pagraužti, labai nedrauskite, šiek tiek tikrai nepakenks. Ką tik iškastoje iš žemės bulvėje 100 gramų yra 20 mg vitamino C. Tai ketvirtadalis vaikui rekomenduotinos paros normos. Po 5 mėnesių saugojimo bulvėje lieka 15 mg vitamino C (100 gramų bulvės), o po šešių mėnesių - 10 mg 100 gramų.

 

  • Labai svarbu šių vitaminų neprarasti netinkamai verdant bulves. Žinoma, jų daugiausia išsaugosite virdami bulves su lupenomis, ir tada, kai dėsite jas į jau užvirusį vandenį. 

 

  • Ar žinote,kad gana greitai vitaminai prarandami, kai išvirusios bulvės ne iš karto valgomos, o laikomos? Štai išvirus sriubą su bulvėmis, jau po 3 valandų jos stovėjimo bulvės praranda 40 procentų turėto vitamino C, palyginus su tuo, kiek turėjo iš karto išvirus. Išvada - valgyti tik pagamintą maistą, gaminti mažomis porcijomis, o ne kelioms dienoms į priekį.

 

Ar bulvės yra kasdienio jūsų valgiaraščio dalis?

 

 

 

 

12. Jan 2012, 17:04

mano zuikis taip valgo bulves apsisukdamas tik duok. tikras apzora.

08. Jan 2012, 19:00

as tai labai megstu bulves, o Guste kategoriskai pries jas 😃

08. Jan 2012, 17:59

bulves pas mus valgomos beveik kasdien 😀