Naujojo derliaus bulvytės - tikras delikatesas. Jų sveika valgyti ir mažam, ir dideliam.
Šviežias bulvytes valgyti sveika
100 gramų bulvių yra maždaug 82 kalorijos. Šviežiose bulvėse vitamino C yra maždaug 2-3 kartus negu pastovėjusiose rūsyje. Šviežios bulvės turi ir kitą gerą bruožą - jose esantys angliavandeniai nėra įsisavinami taip greitai, kaip senų bulvių.
Šviežiose bulvytėse yra mikroelemento kalio, kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda iš organizmo pasišalinti skysčių pertekliui. Šviežiose bulvėse yra vitaminų B1 ir B6, kurie atsakingi už gerą medžiagų apykaitą, taip pat kitų medžiagų, kurios neleidžia į organizmą įsiskverbti kenksmingoms medžiagoms.
Šviežios bulvės- puikiai tinka kūdikių primaitinimo pradžiai. Bulvės priskiriamos mažai alergizuojantiems produktams, todėl iš jų galima išvirti skanią pirmąją košę vaikams.
Vaikų ligų gydytojos Dalios Viederienės komentaras:
„Laiku gimusiam sveikam kūdikiui, maitinamam motinos pienu, papildomo maisto duoti nereikėtų iki pusės metų. Šešių mėnesių kūdikis jau pasiruošęs ragauti kitą maistą – subrendo jo virškinamoji sistema, jis moka liežuviu išstumti maistą, jei jo burnytėje per daug ar jis neskanus. Jei kūdikis dar nepasiruošęs naujam skoniui, jam košę galima gaminti su motinos pienu ar mišiniu tam, kad kuo mažiau skirtųsi nuo įprasto skonio“
Kaip pasigaminti bulvių tyrę?
Vaikų ligų gydytoja pateikia pavyzdį, kaip pačioms pasigamini paprasčiausią bulvių tyrę:
*Rūpestingai nuskustą bulvę išvirkite nedideliame kiekyje vandens.
*Nuovirą naudokite kaip skystį tyrei paruošti.
*Gaminkite tyrę taip, kad ji būtų švelni ir vienodai skysta – mažyliui bus lengviau ją praryti.
*Duokite 1 – 2 šaukštelius tyrės prieš maitinimą, o tam, kad kūdikis liktų sotus, duokite mišinuko ar motinos pieno.
*Stebėkite, ar mažylio neišbėrė, ar jis neatpylė, neužkietėjo viduriai, ar nepasikeitė jo elgesys ir nuotaika.
*Jeigu jokių pokyčių nepastebėjote, toliau maitinkite mažylį šiuo maistu apie savaitę pamažu įvedant vis kitokią daržovę. Pabandykite pridėti į bulvių tyrę morką, cukiniją, kopūstą, brokolį, kalafiorą.
Ar jau skanaujate šviežių bulvyčių?