Susirgimų pneumokokine infekcija mažėja

Susirgimų pneumokokine infekcija mažėja

24. May 2012, 00:00


Susirgimų pneumokokine infekcija mažėja, tačiau ligos sukėlėjas tampa sunkiau įveikiamas.

 

Pneumokokinė infekcija (Streptococus pneumoniae) laikoma viena dažniausių plaučių uždegimo bei viduriniosios ausies uždegimų priežasčių.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai parengė susirgimų pneumokokine infekcija apžvalgą. Palyginti su ankstesniais metais, pernai Lietuvoje buvo registruota mažiau šios infekcijos atvejų, tačiau medikus neramina tai, jog beveik pusė išskirtų Streptococcus pneumoniae sukėlėjų buvo atsparūs antibiotikui penicilinui.

 

2011 m. sergamumo pneumokokine infekcija rodiklis siekė 0,03 atv./10 tūkst. gyventojų: susirgo 9 asmenys, visi jie buvo gydomi ligoninėje, du asmenys mirė.

 

2010 m. Streptococcus pneumoniae infekcija užsikrėtė 10 asmenų, visi jie pasveiko. Daugiausiai susirgimų buvo užregistruota 2005 m. – 36 susirgimai, iš jų – 3 mirties atvejai, 2007 m. – 32 susirgimai, iš jų – 1 mirties atvejis.

 

Pneumokokinė infekcija – susirgimas, kurį sukelia Streptococcus pneumoniae bakterija (pneumokokas). Tai dažnai žmonių nosiaryklėje randamas mikroorganizmas, aptinkamas beveik pusei sveikų vaikų. Pneumokokinis meningitas, septicemija ir pneumonija dažniausiai nustatoma vaikams, pagyvenusiems asmenims ir asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis.

 

Dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito  arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga bei kitų ligų priežastimi.

 

Sukėlėjas plinta oro lašeliais, kuomet patenka į žmogaus apatinės kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

 

Nors  ligos prevencijai itin svarbios nespecifinės apsaugos priemonės:

-imuniteto stiprinimas,

-bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas,

-Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad skiepai yra pati efektyviausia nuo pneumokokinės infekcijos apsauganti priemonė.

 

Plačiau apie pneumokokinę infekciją: Pneumokokų infekcijos: ką vertėtų žinoti tėvams