Super mažylė: keli patarimai ramiam kūdikio miegui

24. Nov 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmosios Medutės, Mamyčių klubo super mažylės, dienos ir naktys bėga sklandžiai, o kad sklandžios jos liktų ir toliau,  reikia padėti mažylei tinkamai susidėlioti miego ir būdravimo ritmus mes, tėvai, apie tai turime žinoti?

Miegoti ir valgyti - tokie turbūt būtų kūdikio, kuriam vos kelios savaitės ar mėnesiai, svarbiausi kasdieniai uždaviniai. Ir juos Medutė atlieka pavyzdingai.

Išsiaiškinsime taisykles, kurios padės formuoti teisingą kūdikio dienų bei naktų ritmą.

Tačiau ką daryti, kad kūdikio miegelis būtų saldus? Apie pagrindines mažylių miego taisykles kalbamės su "Viktorijos masažai“ kineziterapeute Viktorija Paltanavičiūte.

"Kūdikis dar nežino, kada yra diena ar naktis, todėl mes, tėveliai, turėtumėme nuo mažų dienų parodyti, kada laikas būdrauti, o kada ilsėtis ir mėgautis ramybe. Naktimis nereikia kūdikio kalbinti ar nešiot pabudus, o dieną nederėtų pratinti kūdikio prie visiškos tylos. Beje, nereikėtų ir užtamsinti kambario, kuriame mažylis miega, langų. Tokio amžiaus mažylis puikiai išsimiegos ir dienos šviesoje. Žinoma, venkite tiesioginės saulės šviesos" , - patarė kineziterapeutė.

Dieną stenkitės gyventi ramiai, drąsiai vaikščiokite ir kalbėkite įprastu garsu, žūrėkite televizorių, klausykitės muzikos, žodžiu, gyvenkite įprastą gyvenimą. Tik, jei įmanoma, reikėtų vengti čaižių, staigių garsų, trenksmų.

Naktį pasistenkite kaip įmanoma vengti aštrios, stiprios šviesos. Jei mažylis pabudo, galite įjungti blankią švieselę prie lovytės, jei neturite, galite stalinę lempą apgaubti kuo nors, kad nebūtų aštrios šviesos. Žinoma, turėtų būti tyla. Beje, nežadinkite mažylio, tačiau galite jam tyliai kalbėti ar paniūniuoti, jei keičiate sauskelnes.

Pamaitinus palaikykite ant rankų, kol vaikutis atsirūgsta ir vėl guldykite saldžiam miegui į lovytę. Ilgainiui kūdikis ims suprasti, kad naktis yra poilsio, o dieną - būdravimo metas.

Mokinkite mažylį užmigti pačiam

Jeigu kūdikiui užmigti kiek sunkiau, idealu būtų ne kelti jį iš lovytės ir sūpuoti, bet paglostyti jį gulintį, palaikyti jo rankytę, paglostyti galvytę ar pilvuką.

Kaitaliokite miegojimo puses

Būna, kad vaikučių lovytė yra prie tėvelių, ir jei tėvų galvūgalis yra vienoje pusėje, automatiškai ir mažylio galvytė yra toje pačioje pusėje. Patartina paguldyti vaikutį tai ant vieno, tai ant kito šono, arba bent pasukti galvytę tai į vieną, tai į kitą pusę. Anot V.Paltanavičiūtės, labai svarbu kaitalioti miegojimo puses tam, kad vaikas vystytųsi tolygiai ir simetriškai. Priešingu atveju, jis nugulės galvytės ir kakliuko tą pačią pusę. Gali atsirasti deformacijų.

Na o kad jau paguldžius mažąją kruopą miegoti, saldaus malonumo niekas netrikdytų – reikia atminti dar kelias taisykles:

  • vietoj pagalvės - plonas paklotėlis ar perlenktas vystyklas
  • užklotas turi būti ne per šiltas. Kaip sužinoti, ar mažyliui ne per šilta? Jam miegant pakiškite pirštą prie nugarinės kaklo dalies, ir jei pajusite drėgmę, prakaitą, vadinasi, mažyliui per šilta.

Saldžių sapnų!