Stumdukas - puikus "pagalbininkas" pirmiesiems žingsneliams

15. Nov 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rubrikoje "Mamos, pabandom" išbandysime žaislą, kuris gali tapti stipriu pagalbininku vaikščioti bepradedančiam mažyliui.

Pirmųjų mažylio žingsnelių laukiame kone visus metus ir vieną dieną staiga pamatome, jog mūsų mažylis tiesiog ima ir atsistoja. Dar kiek nedrąsiai, svyruodamas ir galbūt drebėdamas, bet bando žengti pirmuosius žingsnelius.

Kaip pastebėjo kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, pirmas mažylio atsistojimas tėvams sukelia dvi emocijas - pirmiausia - laimę, o paskui baimę.

"Tuomet visi daiktai keliauja į viršų, o mamos dažniausiai nuo šiol turi būti prie mažylio, nes jis stojasi visur, kur įsikimba. Todėl aplinką sukurkite kaip galimą saugesnę - jokių aštrių daiktų, stenkitės nepalikti mažylio arti laiptų, bet jei jis bando atsistoti ir nugriūna ant užpakaliuko, nieko tokio. Neskubėkte jam į pagalbą. Mažyliui tai yra laisvė, stimulas ir noras bandyti dar sykį", - pasakojo Viktorija.

Natūralu, jog šį nelengvą laikotarpį mes norime tarsi paskubinti, pagreitinti, pasišaudami mažyliui padėti, pagreitinti mokymosi etapą, tikėdamiesi, kad jis greičiau pradės vaikščioti. Ką galime daryti, norėdami padėti, ir ko ne?

Anot kineziterapeutės, kai mažylis stojasi, mamos iškart skuba imti už abiejų rankyčių ir kelia į viršų, vėliau - už vienos prilaiko.

"Abu veiksmai nėra geri. Pirmiausia, pakeltos vaiko rankytės didina įtampą pečių juostoje. Bėda ta, kad abu mažylio petukai kyla aukštyn ir jis vėliau gali įprasti laikyti pakeltus pečius. Bet gal didesnė blogybė, kai vedamas vaikutis už vienos rankos ir ji sukelta, taigi, vėliau pastebima kad tokie mažyliai iškart pradeda kelti vieną petuką į viršų", - teigė kineziterapeutė V.Paltanavičiūtė.

Kaip tėvai saugiai gali padėti savo mažyliui?

Anot specialistės, mažyliui svarbiausia suprasti, kaip vyksta judėjimas į priekį. Todėl galima jam duoti ką nors stumti, svarbiausia, kad jam nereikėtų laikytis aukštai, kad jis drąsiai galėtų įsikibti ir drąsiai stumti.

Trijų vaikučių mama Rita džiaugiasi, kad mažąjį Herkų gali drąsiai palikti prie stumduko - tai žaislas, į kurį mažylis tvirtai įsirems ir jis nenugrius. Kaip sako mama - tai saugus, patikimas žaislas, kuris padeda sūneliui žengti pirmuosius žingsnelius. Mama rami - ir mažyliui linksma.

O tą akimirką, kai žingsnelis nepavyksta, mažylio nuotaiką nuskaidrina stumduko dainelės ir žaidimai.

Na o linksmai leidžiant laiką, jis ir prabėga nepastebimai, kol vieną dieną mūsų mažylis vieną po kito žengia visiškai savarankiškus žingsnelius.

VTech stumdukas padės mažyliui žengti pirmuosius žingsnelius


20161110110043-40432.jpg

Žaislai stimuliuoja lytėjimo, regos pojūčius, lavina vaizduotę ir supažindina mažylio amžiui tinkamu būdu su gyvūnėlių garsais, skaičiais, formomis, spalvomis ir muzikos gama.

Atsidarančios durelės, diskai ir suktukai lavina mažylio motorinius sugebėjimus, o nuimamas telefono ragelis skatina žaisti vaidmenimis.

Atsidarančios dureles, diskai ir suktukai skatina vaizduotės žaidimus.

Lavina mažylio atsistojimo ir vaikščiojimo įgūdžius, skatina kalbėti ir dainuoti, lavina rankos-akies koordinaciją.

20161110110153-94132.jpg