Huggies® Stebuklingas kambarys. 2 SERIJA: Vaiko vystymąsis nuo 5 iki 8 mėnesių

10. Nov 2014, 15:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

Mes sužinosime, kas tai yra laisvasis žaidimas, kuris tinka ir mažyliams su specialiais poreikiais, tam, kad jie geriau galėtų suprasti save, savo poreikius ir aplinkinį pasaulį.

Pirmaisiais gyvenimo metais kiekviena diena mažylio raidoje - tarsi stebuklas, nes kiekviena diena - tai žingsnis pirmyn jo vystymosi procese. Svarbu gerbti mažiuką nuo tos dienos, kai sužinome, jog laukiamės. Iš pradžių tai gali atrodyti keista, juk kūnas mūsų ir norai mūsų, bet nuo pirmos akimirkos turime galvoti apie mūsų kūdikio ateitį, todėl labai svarbu suteikti jam saugumo jausmą.

Pirmaisiais trims gyvenimo mėnesiais mažylis pažindinasi su aplinka, į kurią jis atkeliavo. 3-5 gyvenimo mėnesį jis mokosi suprasti savo kūną - mažąsias rankeles, tai pirmasis jo didysis atradimas. Kitas įvyks 5-8 gyvenimo mėnesį.

Šiandien Jūsų dėmesiui  

ANTROJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 5 iki 8 mėnesių

Mažylis auga, auga ir jo gebėjimai. Jei anksčiau jam tikras iššūkis buvo pasiekti burnytę, tai šiuo laikotarpiu jis žaidžia su žaisliuku. Jis geba tvirtai išlaikyti savo rankose vieną daiktą.

Mažylis geba koncentruoti savo dėmesį į rūpimą objektą net jo neliesdamas, tad mieli tėveliai, užduotis - nepersistengti perdėm globojant savo vaiką, o tai reiškia, kad nebūtina įduoti kramtuką ar kitą žaislą jam į rankas, ypač jei jis mėgaujasi buvimu be žaislo, todėl leiskime jam tai daryti. Kita vertus, jei jis tyrinėja kokį nors objektą nesistengdamas jo pasiekti, jam tai naudinga patirtis.

Atminkime, kad galimybė žaisliuką numesti ir jį pakelti - neatsiejama sudedamoji vystymosi dalis. Mums tai atrodo savaime suprantamas procesas, o mūsų mažyliui tai įvykis ir pasiekimas. Bus dienų, kai atrodys kad jis tai daro tyčia - meta žaisliuką norėdamas, kad mes pakeltume ir taip žaistume su juo. Bet iš tiesų tai didelis susižavėjimą keliantis atradimas.

Gebėjimas mesti žaislą ir stebėti, kuris jis nukrenta - taip taip pat tam tikro suvokimo vystymosi dalis. Juk tam, kad jis dalyvautų šiame procese, jam reikia koncentruoti dėmesį ir suvokti savo veiksmų priežastinį ryšį, kurį perprasti ir įsisavinti užtrunka laiko.

Nuo 5 iki 8 mėnesių mažylis mokosi atlikti ir kitus veiksmus su žaisliukais - juos pastumti, apversti, perstatyti iš vietos į vietą, sutabdyti jį, jei jis sukasi. Žinoma, tikėtis to iš penkių mėnesių mažylio dar sunkoka, bet iš to, kuris jau peržengė 7 mėnesių amžiaus ribą, jau galima. Daiktus jis pradeda skirti pagal jų savybes, kuriuos lengviau pastumti, pavyzdžiui, o kuriuos pakelti vargu ar pajėgs.

Tam kad, mažylis sėkmingai galėtų įgyvendinti tai, apie ką mes kalbame, mes turime pasiūlyti skirtingų paviršių, apimčių saugius daiktus - kamuoliukus, grandines, drobinius maišelius, pripildytus kaštonų. Kuo skirtingesni liečiami paviršiai, tuo smagiau ir naudingiau. Tebūnie jie plastmasiniai, medžiaginiai mediniai.

Taip pat svarbus jų išdėliojimas. Juos padėti juk galime skirtinguose aukščiuose, pasiekiamuose mažiukui. Mums, tėvams, svarbu savo mažyliams sudaryti tinkamas sąlygas, bet nedaryti už juos. Įvairių tyrimų dėka įrodyta, kad geriausiai įsisavinama patirtis ta, kurią vaikas atrado pats, o ne kurios buvo pamokytas.

Tad savo kambariuose kurkime Stebuklų kambarį mažyliui, bet atradimus leiskime daryti jam pačiam.

 

20141024141158-39117.jpg