Ššššš, jis miega!

Ššššš, jis miega!

03. May 2012, 07:00

Kaip manote, kiek laiko mes praleidžiame miegodami? Ogi mažiausiai trečdalį savo gyvenimo! Miegas svarbus visiems, o ypač kūdikiams, kurie vos gimę miega iki 20 valandų per parą.

 

Miegas - svarbus kaip ir maistas

 

Jeigu žmogus gyvena 75 –erius metus, 25 –erius iš jų jis praleidžia miegodamas. Taigi, pasakydami, kad miegas yra labai svarbus visiems, tikrai neperdėsime. Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikiai miega daugiau negu bet kada vėliau savo gyvenime. Suaugęs žmogus vidutiniškai miega iki 8 valandų per parą, tuo tarpu naujagimis gali praleisti net 70 procentų paros miegodamas.

 

Geras miegas - sveikatos šaltinis

 

Tikriausiai girdėjote posakį, kad „miegodamas vaikas auga ir sveiksta“? Taip ir yra, miegas yra būtinas sveikam kūdikio vystymuisi.  Kūdikių, kaip ir suaugusių žmonių miegas būna dviejų tipų - gilus ir aktyvus. Per vieną naktį pasikeičia maždaug 4-5 aktyvaus ir gilaus miego ciklai. Kai miegas yra aktyvus, galima pastebėti, kaip per miegus, pavyzdžiui, juda vaikučio akių obuoliai, tai matyti ir per užmerktas akutes. Per aktyvaus miego fazę greičiau atsibundama, lengviau prisimenami sapnai.

 

Vaikų miego lentelė*

 

  • Naujagimiai miega apie 17-18 valandų, atsibusdami kas 3-4 val., nesvarbu, ar dieną, ar naktį.

 

  • 3-4 mėnesių kūdikiai  miega apie 15 valandų, dažniausiai atsibusdami naktį.

 

  • 6-9 mėnesių kūdikiai miega apie 14 valandų per parą ir neretai jau yra pajėgūs išmiegoti naktį nepabudę.

 

  • 9-12 mėnesių kūdikiai miega apie 10-12 valandų per parą.

 

  • Vaikučiai nuo 1 metukų iki dvejų miega apie 13-14 valandų per parą, iš jų maždaug 11 valandų sudaro nakties miegas

 

*Lentelė yra tik orientacinio pobūdžio, kiekvieno vaiko miegojimo tempai yra individualūs – jis gali miegoti daugiau ar mažiau.

 

Patarimai tėvams:

 

Sukurkite miego režimą. Stenkitės kiek įmanoma laikytis dienos režimo- panašiu metu eiti miegoti ir keltis ryte.

 

Ritualai ir tradicijos. Vaikučiui saugumo suteikia kasdieniai ritualai – pavyzdžiui, prieš miegą maudytis vonioje arba išsivalyti dantukus. Žinodamas, kas po ko būna, vaikas ramiau susitaiko su mintimi, kad ateina nakties miego metas. Vyresniems vaikučiams patiks pasakėlė prieš miegą, lopšinė, galvytės paglostymas, nugarytės pakasymas.

 

Sukurkite patogią, šiltą ir sausą miego aplinką. Žinoma, savaime suprantama, kad miegoti vaikutis turi eiti švariomis ir sausomis sauskelnėmis, apsirengęs pižamėle, kambaryje neturi veikti įjungtas televizorius ar kiti triukšmo šaltiniai. 

 

Kaip pavadintum savo vaikutį – miegaliuku ar nemiegaliuku?