Spalvų pamokėlės

Spalvų pamokėlės

15. Sep 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pedagogai tvirtina, jog naudingiausių dalykų vaikas išmoksta per smagias ir nuotaikingas veiklas.  Kalbėdami apie supantį pasaulį, pasistenkite vaikui įvardinti jo spalvas ir atspalvius. Girdėdamas šitokius daiktų apibūdinimus, mažylis netrukus pats išmoks atskirti ir teisingai įvardinti spalvas.

 Norite susiorganizuoti smagių spalvų pažinimo „pamokų“? Tokiu atveju puiku, jei namuose turite pakankamai skirtingų spalvų žaislų bei daiktų, kuriuos būtų galima rodyti įvardinant spalvas. Tiks viskas:  kaladėlės, kamuoliukai, skarelės, kaspinai, kojinės, skalbinių segtukai, spalvotas popierius ir pan. Štai keletas žaidimų:

Traukinukas. „Rieda rieda traukinukas, veža veža raudoną (žalią, mėlyną...) kamuoliuką“. Kol sakomas eilėraštukas, vaikas ploja rankytėmis arba trepsi kojytėmis. Įvardijus spalvą, vaikas turi atnešti mamai nurodytos spalvos kamuoliuką.

Skalbinių rūšiavimas. Paprašykite mažylio padėti sutvarkyti (padžiauti ar nurinkti) išskalbtus drabužius. Tegu vaikas suranda vienodos spalvos kojinaites, įvardija, kokios spalvos marškinėliai ir pan.

Atitikmuo. Nusipirkite spalvotų skalbinių segtukų. Sumaišykite juos. Tegu vaikas juos prisega prie atitinkamos spalvos popieriaus. Sumaišykite flomasterių kamštelius. Tegu mažylis „atranda“ ir uždeda teisingos spalvos antgalį ant turimo flomasterio.

Lobio ieškojimas. Kruopose galima paslėpti spalvotų daiktų: sagų, kaladėlių, mažyčių kamuoliukų.  Vaikas turi jų ieškoti. Šis žaidimas ne tik padeda pažinti spalvas, bet ir lavina smulkiąją motoriką.

Spalva pasislėpė. Kambaryje reikia ieškoti paslėpto kokios nors spalvos daikto. Galima su vaiku pabandyti suskaičiuoti ir surikiuoti visus namuose esančius vienos spalvos žaislus.

Vienos spalvos diena. Tądien renkitės vienos spalvos rūbais, ruoškite tos pačios spalvos valgį, darykite kokius nors darbelius su ta spalva. Vyresniems vaikams, kurie pažįsta daugiau spalvų, galima surengti dviejų ar trijų spalvų dieną. Taip spalvos tik dar labiau įtvirtinamos.

 Keli naudingi patarimai:

  • Neapkraukite vaiko iš karto daugybe spalvų ir atspalvių. Geriausia pradėti mokytis nuo pagrindinių spalvų: juodos, baltos, mėlynos, raudonos, geltonos ir žalios. Kai mažylis išmoksta šias spalvas, kitas įsimena greičiau.

  • Vienai pamokai skirkite vidutiniškai po 10–15 minučių per dieną. Priešingu atveju vaikui gali atsibosti.

  • Būtina stebėti aplinką, gamtą, jos reiškinius. Beje, spalvos vaiko knygutėse turi sutapti su tikrais gamtos reiškiniais, daiktais ar gyvūnais. Kitaip tariant, viščiukas turi būti geltonas, žolė – žalia, o kiškis – pilkas.