SOS! 7 mėnesių mažylis nevalgo kieto maistelio

SOS! 7 mėnesių mažylis nevalgo kieto maistelio

07. Mar 2013, 07:00

 

Sveiki, norėčiau patarimo. Auginame sūnelį Titą, jam jau 7 mėnesiukai ir jau įkopėme į 8-ąjį.

 

O mano problema yra tokia, kad niekaip nepripranta sūnelis prie kietesnio maisto, jo visiskai nevalgo.

 

O gydytoja sakė, kad jau būtinai reiktų ji primaitinti kietu maisteliu, kadangi gali išsivystyti mažakraujystė ar kitos ligos. Bet tiesiog jis net buteliuko neima, o apie maitinimą šaukšteliu išvis nekalbu. Kai buvo susirgęs vaistukus reikėjo sugirdinti, jėga pravėtus burnytė. Iki šiol maitinu pati.

 

Kol kas jokių sveikatos problemų kaip ir nėra, o ir svoris nėra per mažas. Sveriame net 10 kg.  O gal tiesiog čia nėra problema, gal  vaikelis dar nepasiruošęs kietam maisteliui? 

Eglė

 

Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

 

Pratinti mažąjį Titą prie papildomų produktų būtina. Tokio amžiaus kūdikis jau pasiruošęs primaitinimui (brandą primaitinti įrodo besikalantys dantukai, sėdėjimas, domėjimasis papildomu maistu).

 

Virš 6 mėn. kūdikiui nebepakanka vien mamos pieno, reikia geležies, nes baigiasi atsargos, gautos nėštumo metu iš mamos (geležies šaltinis mėsa, kai kurios daržovės, vaisiai), mažyliui reikia daugiau energijos, vitaminų ir t.t. Maitinant kūdikį virš 6 mėn. ilgai vien pienu, iš tikrųjų gali nusilpti hemoglobinas.

 

Mamos piene geležies labai nedaug, pieno mišinyje geležies įdėta daugiau, tačiau iš mišinio geležis ji sunkiau įsisavinama nei iš mamos pieno. Iš esmės dauguma pieno produktų, bet kokios kilmės natūralus, "saldus" pienas stabdo geležies įsisavinimą, tam reikalinga papildomai vit. C, vaisių, daržovių...Gali geležies įsisavinimą stabdyti ir kai kurios kruopos, ypač kvietinės.

 

Jūsų atveju reikia pratinimą prie papildomo maisto atkakliai ir kantriai tęsti, visi kūdikiai valgyti šaukšteliu anksčiau ar vėliau išmoksta.Buteliuko ir pieno mišinių Jums nereikia. Virkite daržoves, jai kūdikis nealergiškas saldesnes - morkytę, moliūgą, cukiniją, vėliau įdėkite bulvę, brokolio, kalafioro.... Daržoves sutrinkite smulkintuvu. Duokite pačiam kūdikiui valgyti ranka, ragauti, kad susidomėtų.

 

Duokite trinto obuolio, kriaušės, slyvų tyrelių. Iškepkite orkaitėje obuolį, sutrinkite ir t.t. Duokite ragauti kūdikių sulčių iš puodelio. Išmėginkite kūdikiams skirtą grikių košę, čia daugiausia geležies, lyginant su kitomis kruopomis. Jei nealergiškas, vėliau šaukštelį jogurto be priedų su vaisių tyrele ar namine uogiene.

 

Maistą siūlykite alkanam kūdikiui, kai grįžta iš lauko. Tegu kūdikis dalyvauja maisto ruošime, duokite pačiam sumaišyti košę, žaiskite - "pavalgydinkite" šaukšteliu mielus žaisliukus...

 

Svarbiausia kantrybė, geras nusiteikimas ir jokios prievartos. Nėra nei vieno sveiko kūdikio kuris neišmoktų valgyti. Kuo nuolaidaudami kūdikiui vėliau įvesite papildomą maistą, tuo sunkiau bus mokytis kramtyti ir nuryti.

 

Sėkmės.

08. Nov 2013, 15:26

Mano mergaitei 10 mėn. ir 1sav., bet per dieną, košių suvalgo ne daugiau 300 ml ir tai aš visom išgalėm stengiuosi, kad ji tai padarytų. Tiesiog su šaukšteliu gaudau ją lakstančią po kambarį. Tikiuosi, kadpo pirmojo gimtadienio viskas pasikeis... Noriai tai tik pusę banano suvalgo. Nepatinka jai nei kas saldu, nei kas rūgštu... Sulčių nemėgsta, o vandenį gerai geriam. MP geria įspūdingai 😀 (ypač naktį). Ūgis 75cm, svoris 9,3kg. Jai kalorijų reikia daug, nes be perstojo juda (labai aktyvi).

07. Mar 2013, 12:45

Ir mums buvo ta pati problema, kai reikejo primaitinti. Ir daryk ka nori, verskis per galva- vaikas nevalgo, ir viskas. Kokiu tik kosiu neisbandziau... Valge siek tiek obuolio ir banano. Dabar jau 13 men, tai dziaugiuosi, kad jau apie 2 sav visai neblogai valgo 😀 Tai va, ir jokie gydytoju liepimai ir patarimai nepadeda, jei vaikas nenori 😀 Iki siol maitinu, nes misinuko negeria. O svoris (10 kg) ir Hb ( 111) buvo normos ribose, tik dabar siek tiek pakrite, nes persirgom otitu, ir dar noro virusa ligoninej pasigavom.
O su vyresne sese tokiu problemu nebuvo. Zodziu vaikas vaikui nelygus 😀