Socialinės garantijos vaikus įsivaikinusiems tėvams

Socialinės garantijos vaikus įsivaikinusiems tėvams

05. Feb 2013, 00:00

 

Įsivaikinę du vaikus (2 ir 5 metų) iš globos namų susidūrėme su nežinia – kur kreiptis, kas mums priklauso, kokios išmokos, pašalpos, tėvystės atostogos? Kreipėmės į savo savivaldybę, į Vaiko teisių apsaugos skyrių, visi trauko pečiais, negalėdami niekuo padėti.

 

Interneto platybėse išsiaiškinome tik tiek, kad turime kreiptis į Civilinės metrikacijos skyrių, dėl naujų vaikų liudjimų. Gal galėtumėte patarti, nurodyti kur kreiptis, pasakyti, kas priklauso mums, kaip įtėviams ir vaikams?


Konsultuoja kontoros D LEGALS teisininkė Greta Obadauskaitė:

 

Kaip nurodoma Civilinio kodekso (CK) 3.227 straipsnyje, galima išskirti du teisinius įvaikinimo pagrindus: (i) panaikinamos vaiko ir jo giminaičių pagal kilmę tarpusavio teisės ir pareigos; (ii) sukuriamos įtėviams ir jų giminaičiams bei įvaikiams ir jų palikuonims asmeninės ir turtinės tarpusavio teisės ir pareigos kaip giminaičiams pagal kilmę.

 

Tai reiškia, kad įtėvių ir įvaikių, jų palikuonių ir kitų giminaičių šeimos teisinių santykių turinys yra toks pat kaip ir giminaičių pagal kilmę. Atkreiptinas dėmesys, kad net teisės doktrinoje ir įstatymuose vartojami teisės terminai „vaikai (įvaikiai)“ ir „tėvai (įtėviai)“ reiškia, kad „vaikų“ sąvoka apima ir „įvaikių“ sąvoką, o „tėvų“ sąvoka – „įtėvių“ sąvoką.

 

Todėl asmenims, įvaikinusiems vaikus, atsiranda lygiai tokios pačios pareigos ir teisės į socialinę paramą šeimoms bei vaikams, kaip ir biologiniams vaikų tėvams.

 

Atsižvelgiant į tai, vaikus įvaikinusios šeimos gali gauti socialines pašalpas ar kompensacijas, kurios skiriamos nepasiturintiems gyventojams, paramą šeimos nario mirties atveju ir kt.

 

Taip pat įtėviai turi teisę į motinystės (tėvystės) pašalpą skiriamą vaiko priežiūros atostogų metu, kol vaikui sueis vieneri arba dveji metai.

 

Pažymėtina, jog motinystės (tėvystės) pašalpa gali būti suteikiama vaiko priežiūros atostogų, suteiktų įsiteisėjus teismo sprendimui įvaikinti, metu, išskyrus atvejus, kai įvaikintas sutuoktinio vaikas arba įmotė (įtėvis) anksčiau gavo motinystės (tėvystės) pašalpą tam pačiam vaikui prižiūrėti.

 

Ypatingai svarbu pabrėžti ir tai, jog įvaikinimas privalo būti registruojamas civilinės metrikacijos įstaigoje, įregistravusioje vaiko gimimą. Šiai registracijai tereikia pateikti įvaikintojų tapatybę patvirtinančius dokumentus, įtėvių santuokos liudijimą, įsiteisėjusį teismo sprendimą dėl įvaikinimo ir įvaikinamo vaiko gimimo liudijimą.

 

Oficialiai įregistravus įvaikinimo faktą teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą turi vienas iš tėvų (įtėvių), kuris: (i) apdraustas ligos ir motinystės socialiniu draudimu; (ii) įstatymų nustatyta tvarka išleistas vaiko priežiūros atostogų; (iii) turi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą iki pirmos vaiko priežiūros atostogų dienos. Taigi įstatymų numatytais atvejais, už mokamas socialinio draudimo įmokas asmenys turi teisę gauti visas jiems priskirtinas socialinio draudimo išmokas.

 

Vis tik įvaikinimas gali suteikti ir papildomų teisių į išmokas ar kitas lengvatas, lyginant su šeimomis, susietomis biologiniais kilmės ryšiais.

 

Kontoros D LEGALS teisininkė G. Obadauskaitė pažymi, jog asmenims, kurie yra įsivaikinę, o tiksliau jų įvaikintiems vaikams, pagal Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatymo 5 straipsnį yra skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka, kas iš viso sudaro 1430 Lt.

 

Tokia išmoka neskiriama tik tuomet, kai yra įvaikinamas sutuoktinio (sugyventinio) vaikas. Be to, vienkartinė išmoka įvaikintam vaikui skiriama, jei dėl jos buvo kreiptasi ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo vaiko įvaikinimo dienos. Šią išmoką skiria ir moka savivaldybių administracijos.

 

Dėl tokios išmokos tereikia pateikti savivaldybei prašymą, prie kurio reikia pridėti: (i) asmens, turinčio teisę gauti išmoką, tapatybę patvirtinantį dokumentą, (ii) vaiko gimimo liudijimą, (iii) įsiteisėjusį sprendimą įvaikinti, (iv) pažymą iš migracijos tarnybos apie deklaruotą gyvenamąją vietą, nurodant vaikų gyvenamąją vietą.

 

Plačiau: Delfi.lt 

kodelcia kodelcia 05. Feb 2013, 15:03

įdomi informacija 😀