Skyrybos: kaip padėti vaikams?

Skyrybos: kaip padėti vaikams?

05. Feb 2012, 00:00

Skiriantis tėvams neretai tarp dviejų ugnių atsiduria vaikai. Keletas situacijų ir psichologės komentaras.

 

1 klausimas:

„Noriu paklausti, kaip padėti vaikui ištverti skyrybas? Nutariau skirtis su vyru, nes jis neištikimas. Esu pati palūžusi, visa tai mato dukra 7 metukų, nenoriu, kad ji užsidarytų savyje“.

Daiva

 

Atsako psichologė Vika Aniulienė:


Besiskirti besiruošiančioms mamoms noriu priminti, kad vaikas tapatina save su tėvais. Aš lygu mama ir tėtis.  Jei nors vienas iš jų nėra geras, tai negeras ir aš. Taip galvoja vaikai. Tik dėl šitos priežasties svarbu apie antrą pusę atsiliepti bent jau su pagarba. Svarbu kalbėtis su vaiku ir geriausiai tai daryti abiems tėvams iš karto. Nesileist į smulkmenas, tačiau jei kyla klausimų pačiam vaikui, būti atviriems. Nekaltinti vienas kito, nesipykti prie vaiko. Ir nemanipuliuoti vaiku. Vaikui svarbiausia yra jo gyvenimas, dėl to turit informuoti jį apie ateinančius pokyčius. Akcentai daugmaž tokie:


- mama/ tėtis nebegyvens kartu 

- tu eisi/ neisi į tą pačią mokyklą

- tavo gyvenamoji vieta keičiasi/ nesikeičia

-kuo keičiasi vaiko rutina ir gyvenimas

 

2 klausimas

“Labai sunku bendrauti su dukryte... Ruošiuosi skyryboms. Nors ji gyvena su manimi, savaitgaliais bendrauja su tėčiu, visiškai ignoruoja mane. Aš stengiuosi bendrauti gražiai,  aiškinti, kas galima, o kas ne, kodėl.. O ji isterikuoja, yra nusiteikusi prieš mane ir atsakinėja visad “NE!”. Neturiu jėgų ir visiškai nenoriu skriausti dukrytės, turiu omenyje beržinę košę, tad statau dažnai į kampą. Gal patarsite, kaip susibendrauti su dukryte? Maža to, jai, aišku, nervinis psichologinis sutrikimas, nuolatinė sloga… Darosi beprotiškai sunku....Ji lanko naują darželį, auklėtoja ją vadina nuostabiu vaiku… Bet kai tik aš grįžtu po darbo, prasideda košmaras.

Gintarė

 

Psichologė Vika Aniulienė:


Mergaitė tik tikrina ribas, jai labai svarbu žinoti, kad kas benutiktų, kad ir kokia ji negera ar irzli bebūtų- Jūs visada busite šalia. Daugiau laiko, daugiau dėmesio skirkite viena kitai, kepkite sausainius, pieškite, maudykitės ir daug, daug kalbėkitės apie tai, kaip abu su tėčiu ją mylite. Ir koks nuostabus ji vaikas. Skyrybų periode vaikai labai dažnai pasijaučia nereikalingi, pamiršti, kalti ir nemylimi.

 

Kaip manote, ar įmanoma išsiskirti netraumuojant vaikų? Kaip?