Skiepyti ar ne mažylį? Nuspręskite, atsakę į tris klausimus

Skiepyti ar ne mažylį? Nuspręskite, atsakę į tris klausimus

11. Nov 2014, 13:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Skiepyti kūdikį ar ne, priklauso nuo pačių tėvelių, tačiau specialistai pataria neskubėti ir pagalvoti, žvelgiant į vaikelio tolimesnę ateitį.

Pirmoji skiepų dozė – gimdymo namuose

Kaip teigė vyriausioji slaugytoja Mariana Penkauskienė, pirmiausia naujagimiai skiepijami nuo tuberkuliozės ir hepatito B viruso.

Pirmąją hepatito B dozę kūdikis gauna per 24 valandas dar gimdymo namuose. Antroji dozė – pirmojo apsilankymo pas gydytoją metu (pirmąjį mėnesį).

2 mėnesių sulaukęs kūdikis jau skiepijamas nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomelito ir hemofilus influenza B tipo. Ši kombinuota vakcina kartojama 4 ir 6 mėnesių amžiaus vaikučiams.

6 mėnesių kūdikiams dar kartojama hepatito B trečia dozė.

Kokia skiepų nauda?

Pasak gydytojo homeopato Tomo Bagdonavičiaus, prieš nuspręsdami – skiepyti ar ne vaikutį, tėvai kartu su gydytoju turėtų sau atsakyti į tris klausimus:

1) Ar skiepas šimtu procentų apsaugo nuo ligos?

2) Kokia tikimybė susirgti ta liga?

3) Kokios yra šios ligos gydymo galimybės?

Anot gydytojos M. Penkauskienės, dažnai mamos atsisako kūdikį skiepyti nuo raudonukės: „Jei suaugusi nėščia moteris staiga susirgs raudonuke, tuomet pasekmės gali būti labai blogos“.

Kokios galimos reakcijos po skiepo?

Pasak gydytojos, kartais gali būti vietinės reakcijos – dūrio vietos paraudimas, skausmas ir patinimas, bei bendra kūdikio reakcija – jam gali pakilti kūno temperatūra iki 38 laipsnių, gali būti neramus.