Skiepai ir nepamatuotas populizmas

Skiepai ir nepamatuotas populizmas

21. Jul 2012, 00:00

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pastebėjo, kad pastaruoju metu žiniasklaidos priemonėse ir interneto erdvėje pasigirsta neatsakingai reiškiamų nuomonių apie vakcinas ir imunizaciją. Skleidžiama mokslu nepagrįsta informacija apie vakcinų sukeliamas nepageidaujamas reakcijas. Kadangi žiniasklaida ne tik informuoja, bet ir formuoja nuomonę, vis daugiau tėvų atsisako skiepyti savo vaikus, tikėdamiesi, kad infekcinės ligos juos aplenks.

Saugios vakcinos

 

Lietuvoje veikia vakcinų saugumo stebėjimo sistema. ULAC ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje nėra užregistruota nė vieno atvejo, kai po skiepų būtų kilę rimtų sveikatos sutrikimų ar negrįžtamų pakenkimų.



ULAC specialistai ragina žiniasklaidos priemonių atstovus, skaitytojus, klausytojus ir žiūrovus nepasiduoti emocijoms, remtis tik mokslu pagrįsta informacija, o kilus klausimams konsultuotis su specialistais.

 

Mirė nepaskiepytas kūdikis

 

„Ar tėvai ir globėjai supranta, kad atsisakydami ar atidėliodami skiepus, prisiima ir vakcinomis valdomų ligų riziką? Juk neseniai jau patyrėme skaudžių netekčių, kai mirė nuo kokliušo nepaskiepytas kūdikis. Daugėjant nepaskiepytų vaikų, didėja rizika susirgti visiems vaikams“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius dr. doc. Saulius Čaplinskas. Jis priminė, kad siekiant suvaldyti vakcinomis valdomas ligas ir išvengti epidemijų Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad šalyje būtų išlaikytos ne mažesnės kaip 95 proc. skiepijimų apimtys ir neturi likti rajonų, kur skiepijimų apimtys būtų mažesnės negu 90 proc. Skiepijimų apimtys Lietuvoje kol kas atitinka PSO rekomendacijas.

 

„Liūdna, kai mokslu pagrįstus dalykus – skiepus viešai paneigia ir mitais vadovaujasi žinomi visuomenės atstovai. Taip jie duoda klaidingą pavyzdį savo gerbėjams. Stebina, jog kai kada skiepų reikšme žmogaus sveikatai leidžia suabejoti ir Hipokrato priesaiką davę medikai“, – sakė dr. doc. S.Čaplinskas.

 

Vakcinomis kontroliuojama 28 ligos



Vakcina yra vienintelė ir efektyviausia apsaugos priemonė nuo daugybės užkrečiamųjų ligų. Dabar vakcinomis galima kontroliuoti 28 ligas. PSO duomenimis, vakcinos kasmet išsaugo mažiausiai du milijonus gyvybių. ES šalyse infekcinės ligos kasmet nusineša dešimtis tūkstančių gyvybių. Infekcijos buvo ir yra viena iš pagrindinių mirties, ypač vaikų ir jaunuolių, priežastis.