Skarlatina: kas tai per liga ir ką reikia žinoti?

Skarlatina: kas tai per liga ir ką reikia žinoti?

29. Jan 2014, 13:11 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 900 skarlatinos susirgimo atvejų.

Daugiausia serga vaikai, lankantys ikimokyklines vaikų ugdymo įstaigas nuo dvejų iki aštuonių metų. Jie sudaro 83 proc. visų susirgusiųjų. Pasitaiko šios ligos nedidelių protrūkių. Skarlatina plinta ten, kur yra daug susibūrusių vaikų, nepakankamai vėdinamos ir valomos patalpos. Dažniausiai liga užklumpa vaikus žiemą ir pavasarį.

Kaip užsikrečiama?

Skarlatina - ūminė infekcinė liga, pasireiškianti odos išbėrimu ir angina. Ligą sukelia bakterija – A grupės beta hemolizinis streptokokas. Užsikrečiama nuo sergančiojo skarlatina arba šios ligos sukėlėjo nešiotojo. Negydomas ligonis 3 savaites gali platinti užkratą ir apkrėsti aplinkinius. Į žmogaus organizmą ligos sukėlėjas dažniausiai patenka oro lašiniu būdu nuo kalbančio, kosinčio ar čiaudinčio infekuoto žmogaus. Tačiau pasitaiko atvejų, kai užsikrečiama ir buitinio kontakto būdu, per aplinkos daiktus.

Ligos požymiai

Inkubacinis laikotarpis iki pirmųjų ligos požymių trunka 1-7 dienas (kitur rašo 2-5). Liga prasideda staiga, temperatūros pakilimu iki 38 - 390C, gerklės, galvos, pilvo skausmu ar vėmimu. Pirmą ar antrą ligos dieną atsiranda bėrimas, pasireiškiantis ryškiais raudonais smulkiais taškeliais, susiliejančiais į raudonas dėmeles. Bėrimas ypač ryškus būna ties pažastimis, kirkšnimis, pakinkliais, alkūnių linkiais.

Ligonio veidas pasidaro ryškiai raudonas, lieka pabalęs tik nosies - smakro trikampis (skarlatinos trikampis). Liežuvis pasidengia gelsvai baltu apnašu, kuris po poros dienų nusivalo ir tampa panašus į avietę (avietinis liežuvis). Antrą ligos savaitę atsiranda smulkus odos šerpetojimas, dideliais lopais lupasi delnų ir padų oda.

Anksti pradėjus gydymą skarlatina yra lengvai išgydoma liga. Tačiau kartais ji gali sukelti komplikacijas: sinusitą, pūlingą ausies, limfmazgių, galvos smegenų dangalo uždegimą. Labai retai skarlatina susergama pakartotinai.

Skarlatiną dažnai gydytojai nustato vien tik iš simptomų, bet taip pat imamas tepinėlis iš burnos ir laboratorijoje ieškome bakterijų. Liga dažniausiai gydoma 10 dienų antibiotikų kursu, bet lengvais ligos atvejais įmanoma apsieiti ir be jų. Tai gali nuspręsti tik jūsų gydytojas.

Rekomenduojamos apsisaugojimo priemonės:

- susirgus nedelsiant kreiptis pas šeimos gydytoją,

- sergantį vaiką būtina atskirti nuo sveikų vaikų,

- nepriimti sergančių vaikų į vaikų ugdymo įstaigą ar svečius,

- sąlytį su sergančiuoju turėjusius asmenis stebėti 7 dienas (matuoti temperatūrą, stebėti gerklę, kūno išbėrimus), 

- tiek namuose, tiek vaikų ugdymo įstaigoje patalpas dažnai vėdinti ir valyti drėgnu būdu,

- ligonio indus, drabužius, rankšluosčius, nosines laikyti atskirai,

- dažnai plauti rankas tiek ligoniui, tiek slaugantiems jį.

Jeigu jau vaikas persirgo skarlatina, labai maža tikimybė, kad jis susirgs dar kartą.

Daugeliu atvejų, gydytojai gali diagnozuoti skarlatina vien iš simptomų. Diagnozė gali būti patvirtinta atsižvelgiant gerklės tamponu , kuris tada yra siunčiami į laboratoriją būtų nustatyti infekciją sukeliančias bakterijas. Kai kuriais atvejais ,gerklės tamponu nepakanka irkraujo tyrimas gali būti reikalingi.

JustytesMama JustytesMama 24. Aug 2018, 19:47

Galiu pasidžiaugti, jog mums tikrai sumažėjo ligų, kai namuose įsirengėme gerą vėdinimo sistemą https://www.rekuperatoriucentras.lt/pasiulymas-namams-eko na, galbūt sutapimas, kad išaugo iš ligų periodo, bet tikrai būdavo taip, jog serga vos ne dvigubai daugiau laiko nei būna sveikas. O pravėrus langus vėdinti ir daryti skersvėjį, kai menkiausias vėjelis sukelia puliuojančias anginas ir mėnesį trunkančius kosulius, tikrai buvo be galo baisu.