Skanusis baubas

Skanusis baubas

17. Jul 2011, 07:00

 

 

 Vaikučiui iki metų maisto nereikia gerinti ne cukrumi, nei druska.

 

5 priežastys pasakyti cukrui NE pirmaisiais vaiko gyvenimo metais.

 

  • Genda dantukai, formuojasi dantų kariesas.

Ypač pavojinga, kai saldaus gėrimo (arbatėlės, kompoto, sulčių) vaikas geria prieš naktį, po to neišsivalo dantukų.

 

  • Varginama vaiko kasa.

Įsivaizduokim, kad mažylis suvalgė šaukštelį cukraus. Suskaldytas į fruktozę ir gliukozę jis patenka į kraują. Kas toliau? Ogi vaikučio kasa, „atsakinga“ už gliukozės reguliavimą kraujyje, turi akimirksniu ir daug išskirti insulino, kad jis sumažintų gliukozės kiekį, padėtų jai patekti į ląsteles. Tokį kasos darbą vienas garsus Lietuvos gastroenterologas palygino su atominiu sprogimu, t.y. kasai tenka didžiulis krūvis.

 

  • Vaikas mažiau valgys „normalaus“ maisto

Valgydami saldintą maistą vaikai labai greitai pajaučia sotumą ir gali ilgai nenorėti valgyti „normalaus“ maisto. Todėl prieš pietus, vakarienę geriau neduoti vaikui bereikalingų, ypač saldžių, užkandėlių.

 

  • Kalorijų bomba

Vaikas gauna papildomų kalorijų ir rizikuoja nutukti. Juk angliavandenių jis gauna su kitais maisto produktais.

 

  • Pučia pilvuką

Tai labai svarbi priežastis, kodėl kūdikiui nereikia saldinti maisto, deja, tėvai ją dažnai ignoruoja, o gal jos nežino. Kodėl taip yra? Didelio cukraus kiekio, patekusio į organizmą žarnynas nepajėgia suskaldyti į fruktozę ir gliukozę, todėl žarnyne prasideda procesas, panašus į „Vyno rūgimą“. Kaupiasi dujos, vaikui pradeda pūsti ir skaudėti pilvuką.

 

Ar laikotės patarimo nesaldinti maisto kūdikiui?

17. Jul 2011, 18:51

buvom 3men mazdaug, vaziavom i siauliu vaiko ir mamos klinika galvytes ekoschopijai. kai mum dare gydytoja ijejus pasake, kad buvus kazkokiam, kazkur (nepamenu) seminare ir ten pasake, kad rekomenduoja kudiniam, vaikiukam duoti sokolado, nes ale padeda vystytis smegenu veiklai, ten lasteles kazkokios suaktyveja, nemoku paaiskinti kaip ji ten mum papasakojo, tai sako, kad visom pasigimdziusiom mamos sita info perdavineja, nuo tada kartasi valgydama sokolada duodu paciulti maziukui, nedaug, trupiniuka, bet gauna 😀

17. Jul 2011, 09:40

Nei saldinau, nei surinau maisto iki metuku. Ir dabar dirbtiniu saldumynu nevalgom 😀