Skaitykime vaikams nuo gimimo

Skaitykime vaikams nuo gimimo

28. Jan 2014, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pradėkime nuo 2-4 mėnesių

Specialistai tvirtina, jog skaityti vaikams niekada nėra per anksti. Kuo anksčiau tėvai tai pradės daryti, tuo anksčiau vaikai susidomės knygomis ir pačiu skaitymu. Skaitymas ne tik skatina mažylio vystymąsi, lavina vaizduotę, bet ir suartina vienus su kitais, juk tėčiui ir mamai reikia rasti laiko paskaityti, tad mažylis valandėlę gauna taip labai reikalingą tėvų dėmesį ir šilumą.

Geriausia mažylį supažindinti su knygelėmis nuo 2-4 mėnesių amžiaus, kai jis dar nesivarto ir nevaikšto. Kai jis pradės tyrinėti pasaulį, jam sunkiau bus sutelkti dėmesį knygelėms.

Svarbus pats susidomėjimas

Psichologai pataria pradėti „skaitymą“ nuo knygelių su paveiksliukais vartymo, kalbėtis su vaikučiu, rodant jam įvairius gyvūnų paveikslėlius, pažindinti mažylį su daiktais, žmonėmis.

Klauskite jo „Parodyk, kur katė?“, Kaip katytė miaukia?“ ir pan. Be to, skaitykite vaikui eilėraščius, skaičiuotes, dainuokite dainas. Stenkitės kaskart skaitydami mažyliui, rodyti jam suprantamas nuotraukas, paveikslėlius. Tokiu būdu vystosi jo pažintiniai sugebėjimai knygoms, skaitymui, o tai pravers ateityje.

Taip pat labai svarbus pats procesas: mama/tėtis ir mažylis sėdi ant sofos apsikabinę, argi ne nuostabus reginys?

Mamos ir tėčiai, atkreipkite dėmesį!

1. Kuo daugiau jūs kalbate (skaitote, dainuojate) su vaiku, tuo geriau jo bendram vystymuisi.

2. Net jei ir galvojate, kad jūsų mažylis per mažas, kad suprastų, ką skaitote - tai turės teigiamos įtakos jo vystymuisi, nes maži vaikai mėgsta klausytis balso skambesio.

3. Vaikams patinka eilėraščiai, jie įsimena ritmą ir įsiklauso į tekstą, laukdami žodžių pakartojimo.

4. Leiskite vaikučiui pačiam versti puslapius – tai sukurs jam skaitymo pojūtį, be to, padės suprasti, kad skaityti reikia iš kairės į dešinę.

5. Skaitykite dažnaim bet neužtęskite proceso.

Ar dažnai skaitote savo mažiesiems?

motinysteveza motinysteveza 28. Jan 2014, 11:05 karambolina

gal pabandyti naudoti paveikslėlių korteles (storo kartono ar apklijavus iš abiejų pusių lipnia juostele). gal kai kelias korteles laikys rankoje, susidomės ką mama rodo savo kortelėje? (mums labai pasiteisino). kad ir palamdys kūdikis tokiame amžiuje,juk nieko tokio... aišku, reiktų švelniai parodyti, kad mes neglamžom, bet....
arba tiesiog mintinai vaikui daineles, eilėraštukus sakyti. nes tikrai 8 mėn. toks amžius, kad kūdikiai neišvengiamai labiau norės paglamžyti, paragauti, bet nesusidomėti. ir nereiktų iš kūdikio reikalauti kitaip, tai jau būtų prieš gamtą 😃