Silpsta tėvo ir vaiko ryšys: kaip galima padėti

Silpsta tėvo ir vaiko ryšys: kaip galima padėti

20. May 2013, 09:30

Tėtis Lietuvoje, vaikas su mama - užsienyje. Gavome laišką, kuriame prašoma specialistų konsultacijos - ką reikėtų daryti, kad atstumas nesusilpnintų tėvo ir vaiko ryšio

 

Iš laiško redakcijai:

 

Bandysiu papasakoti draugės situaciją, nes noriu jai padėti. Ji gyvena su vyru, kurio dukra iš pirmos santuokos (11 m.) gyvena užsienyje su mama. Jie dažnai kalbėdavosi internetu (skype), tačiau jau pusę metų vaikas nebenori su tėčiu kalbėtis prie kompiuterio, o kalbėtis telefonu per brangu. Ir nuvažuoti vyrui per brangu pas dukrą. Ką patartumėte tokiu atveju daryti? Draugės vyras baiminasi, kad praras ryšį su dukra. Draugė taip pat nebežino, ką jam patarti.

 

Konsultuoja Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantė Linga Švanienė:

 

Sveika,

 

Iš tavo laiško matau, kad rūpiniesi savo draugės šeimoje iškilusia problema, ir tau norisi jai padėti, o tuo pačiu padėti ir jos vyrui. Tavo noras yra gražus ir šiltas. Tu parašei laišką į "Mamyčių klubą" ir stengiesi surasti reikalingos informacijos.

 

Rašai, jog draugės vyras baiminasi prarasti ryšį su savo vienuolikos metų dukra. Situacija nėra pakankamai aiški.

 

Kiek pats vyras nori bendrauti su dukra?

 

Iš tavo laiško atrodo, kad jo noras yra ganėtinai pasyvus. Jei labai norėtų, tai ieškotų ir ilgainiui surastų būdų, kaip sukurti jį tenkinantį ryšį su vaiku. Atrastų ir pinigų telefoniniams pokalbiams, ieškotų būdų, kaip uždirbti daugiau, kad galėtų dažniau nuvykti pas mergaitę.

 

Santykiai tarp dviejų žmonių (šiuo atveju - draugės vyro ir jo dukros) priklauso nuo abiejų pusių. Gali būti, kad ir mergaitė tėvo atžvilgiu jaučia jausmus (nespėliosime, kokius ir dėl kokių priežasčių atsiradusius), kurie nepadeda jų santykiams. Siena, iškilusi tarp jų, susideda iš daugybės priežasčių ir tapo kliūtimi jų bendravimui. Kaip išardyti tą sieną, turėtų ieškoti ir stengtis, visų pirma, tėvelis.

 

Vienareikšmiškų receptų, kaip pagerinti santykius, nėra. Šiame procese yra svarbiausia tėvelio noras susigrąžinti ir išlaikyti ryšį su dukra, kantrybė ir atkaklumas mokantis ją pažinti, suprasti, palaikyti. Tapti ir būti geru tėvu yra nelengva, net gyvenant kartu. Šią užduotį pasunkina juos skiriantis atstumas. Harmoningų santykių kūrimas yra ilgas procesas, susijęs su savęs tobulinimu ir augimu.

 

Kaip draugės vyras galėtų sau padėti?

 

Kitą geriau suprasti padeda gilesnis savęs priėmimas, savo jausmų supratimas, sugebėjimas atsiverti. Šiame procese naudingos būtų psichologo konsultacijos.

 

Kaip ir kiek galėtų prisidėti žmona?

 

Svarbiausia, ką ji galėtų padaryti - tai palaikyti vyrą jo pastangose bendrauti su vaiku, išklausyti jį ir stengtis suprasti jo jausmus. Dar galėtų tiesiai pasiteirauti, kokios pagalbos vyrui reikia ir padėti, priklausomai nuo jo pageidavimo.

 

Kaip šiame procese gali padėti draugė? 

 

Siekiant padėti, svarbu sužinoti, kokios pagalbos kitam reikia. Geriausia tai išsiaiškinti tiesiai paklausiant: "Kaip galėčiau tau padėti?" Labai dažnai žmogui norisi tik išsikalbėti, pasidalinti savo rūpesčiais. Išsipasakojus paprastai atlėgsta ir darosi paprasčiau priimti sau tinkamus sprendimus.

 

Tu jau padedi draugei, ją išklausydama ir stengdamasi suprasti!

Sėkmės!

 

Linga Švanienė

Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantė

El.p. psichologaspades@gmail.com

www.psichologaspades.lt