Serga  ir serga...

Serga ir serga...

24. Dec 2012, 00:00

Pradėjęs rudenį eiti į darželį dviejų metukų Dominykas serga ir serga. Savaitė darželyje, trys savaitės – namuose. Stebuklingo recepto, kaip būti sveikiems, nėra, ir negali būti, todėl „Mamyčių klubas“ tiesiog primena keletą labai svarbių tiesų.

 

Sveikatinimas visus metus

 

Kad mažylis augtų sveikas, jo sveikata reikia rūpintis nuolat, visus metus. Nepakanka jį grūdinti tik rudenį, pavyzdžiui, nuvedant kelis kartus į baseiną ar į druskų kambarį. Tą daryti reikia gerokai anksčiau, ir svarbiausia – daryti sistemingai.

 

 Režimas ir pilnavertė mityba

 

Viena iš geros sveikatos ir savijautos prielaidų – pilnavertė mityba ir režimas. Maistas turi būti šviežias ir įvairus, kad vaikas gautų visų reikalingų maisto medžiagų. Dėl netinkamos mitybos gali imti trūkti kai kurių maisto medžiagų, vadinasi, sumažėja organizmo apsauginės savybės ir vaikas greičiau suserga. Nuovargis, stresai taip pat mažina organizmo imunitetą.

 

Judėjimas

 

Rytinė mankšta yra tikrai efektyvus sveikatinimo būdas, deja, šiuolaikinių šeimų beveik užmirštas. Sportuokite visa šeima – eikite į baseiną, slidinėti su slidėmis, važinėti su rogėmis. Tiesiog geru oru eikite pasivaikščioti į parką, užmiestį.

 

Sveiki svečiai

 

Jei laukiate svečių, mandagiai paklauskite, kaip jie jaučiasi, ar nesloguoja, ar neskauda gerklės. Dažnas neturintis vaikų nesusimąsto, kad, pavyzdžiui, jo slogą sukėlęs virusas gali būti perduotas mažyliui. O mažasis nebūtinai sirgs tik lengva sloga...

 

Venkite viešų vietų gripo sezono metu

 

Žiemą, siaučiant virusams labiau negu kitais metų laikais, venkite viešų vietų, kur galima jų „pasigauti“. Neretai jie plinta oro lašeliniu būdu, tai reiškia, tereikia kažkam nusičiaudėti, ir jei jūs pasitaikysite pakeliui, galite rimtai susirgti.

 

Dėl imunitetą stiprinančių preparatų pasitarkite su gydytoju

 

Ar jų reikia, kiek ir kokių, gali nuspręsti tik vaiko gydytojas. Būtinai pasitarkite su juo prieš duodami vaikui vitaminų ar kitų imunitetą stiprinančių preparatų.

 

Neveskite nepasveikusio vaiko į kolektyvą

 

Jūs tikriausiai nenorite atėję į vaiko darželio grupę rasti ten čiaudinčių, sloguojančių, kosinčių ar išvertų vaikų? Laikykitės ir patys šios taisyklės – veskite į kolektyvą tik pasveikusį vaiką. O jei pastebite kad tuo piktnaudžiauja kitų vaikų tėvai, informuokite apie tai auklėtoją arba darželio vadovybę.

 
Kokių Jūs turite pastebėjimų iš savo patirties apie dažnus vaikų sirgimus?