Šeimos gydytoja: "Dėl dantų griežimo nebūtinai kaltos kirmėlės"

Šeimos gydytoja: "Dėl dantų griežimo nebūtinai kaltos kirmėlės"

04. Mar 2012, 07:00

Vyraujantis mamų požiūris, kad dėl vaiko dantų griežimo gali būti kaltos kirmėlės ne visada teisingas, „Mamyčių klubui“ sako šeimos gydytoja.

 

Konsultuoja „Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja Ingrida Čereškienė:

 

Mano vaikas labai griežia dantimis, ar tai ženklas, kad jis turi kirmėlyčių?


Jeigu vaikas labai griežia dantimis, ir tai užtrunka ilgą laiką, galima ateiti pas pediatrą ar šeimos gydytoją, kuris galėtų padėti. Ištirtų, ar nėra kokių nors vidaus organų ligų, ar vaikas neturi kirmėlių, ar kitų sisteminių ligų. Jeigu vaikas griežia dantimis, jis gali turėti kirmėlių, tačiau griežimas dantimis nėra vien tik kirmėlių turėjimo požymis.

 

Jeigu vaikas turi kirmėlių, jis gali naktį neramiau miegoti, nes jam skauda pilvelį, galbūt, jį raižo, todėl padidėjus  centrinės nervų sistemos jautrumui vaikas neramus ir  grieš dantimis. Vien tik griežimas dantimis nerodo, kad jis turi kirmėlių. Tiesioginio ryšio dantų griežimo su kirmėlėmis nėra.

 

Kokios dažniausios dantukų griežimo priežastys?


Pati dažniausia vaikų dantukų griežimo priežastis yra psichologiniai veiksniai – nerimas, emocinės problemos darželyje, namuose. Gali būti, kad vaikas yra jautresnis iš prigimties, ir susidūręs su problemomis,  jis neramiai miegos  ir grieš dantimis.

 

Kaip dažnai tėvai skundžiasi dėl dantukų griežimo?


Dantų griežimas nėra labai dažna vaikų problema, bet tai tėvelius neramina. Nes vaikas neramiai miega, vargina šalia miegančius, jam gali skaudėti burnytę dėl to, o atsibudęs jis jausis neišsimiegojęs.

 

Ar Tavo vaikas turėjo problemų su dantukų griežimu?