Savimasažas - puiki atsipalaidavimo priemonė vaikams

Savimasažas - puiki atsipalaidavimo priemonė vaikams

18. Jan 2013, 07:00

Masažo specialistė Agnė Purkėnė, dirbanti Vilniaus ekologiniame vaikų darželyje "Augueco Dūzginėlis", tikina, kad savimasažas vaikams yra puiki atsipalaidavimo priemonė, sumažinanti hiperkatyvumą, stresą, įtampą. Pasirodo, savimasažo paslapčių lengvai galima išmokti visi.

 

Savimasažas – viena iš atsipalaidavimo ir nusiraminimo priemonių. Išmokus jo pagrindų, galima padėti vaikams pasveikti po kosulio, savimasažas gelbsti kamuojant migrenai.

 

"Masažą galima daryti visiems, tik reikia išmokti elementariausius judesius ir techniką. Galite masažą atlikti ir vaikučiui, ir vyrui, ir kitiems artimiesiems. Geriausia daryti poromis – žmona masažuoja vyrą, po to apsikeičia, arba vaikas - mamai, ir atvirkščiai. Pajusite dvigubą malonumą, kai masažą atlieka savas žmogus", - pasakojo masažo specialistė Agnė, vedanti savimasažo pamokėles vaikų darželyje "Augueco Dūzginėlis".

 

Vaikai čia mokosi atlikti masažą vieni kitiems, o išmokę – namie pamoko ir tėvus.

 

Nuo kokio amžiaus vaikučiai gali atlikti masažą kitiems?

 

Pasak Agnės, nėra amžiaus ribos. Jau nuo 2-3 metukų amžiaus vaikučiai gali paglostyti kitus ir patys išbūti masažuojami 10-15 minučių. Jei gali tiek ramiai išbūti, masažas jiems tinkamas.

 

Svarbiausia, kad vaikui būtų malonu ir jis norėtų tai daryti kitiems – darželio grupės draugams, o grįžus namo – ir mamai tėčiui, sesutei, broliui.

 

Kodėl reikalingas savimasažas?

 

Savimasažas – viena iš atsipalaidavimo priemonių. Net ir maži vaikų kupini įtampos, streso, daugelis jų yra hiperaktyvūs, jiems sunku susikaupti, sukoncentruoti dėmesį. Tad savimasažas padeda atsipalaiduoti.

 

Be to, tai ir bendravimo piemonė. Vaikai liečiasi vienas prie kito, tai yra malonu ir gera. Ir sveikatai naudinga – masažo metu sujudinama limfa, kraujotaka.

 

Žinoma, į masažą vaikai nevienodai reaguoja. Jei vaikas įsitempęs, anot specialistės, reikia mažiausiai penkių masažo pamokėlių, kad jis galėtų atsipalaiduoti ir pakankamai laisvai jaustis. Juk ne visiems vaikams patinka, kai kas nors prie jų liečiasi, kitiems tai nėra malonu.

 

Jei šeimoje vaikas yra dažnai glostomas, liečiamas, jis jau įpratęs prie to ir masažo metu greitai atsipalaiduoja. Tačiau jei vaikutis to nepatyręs, jam keista, kai kas nors prie jo liečiasi, juolab masažuoja.

 

Kaip namie išmokti vaikučiui padaryti masažą?

 

Pirmiausia reikia abiems nusiraminti, pakvėpuoti kartu. Jei mama darys vaikučiui masažą, ji turėtų uždėti rankas ant jo pečių ir vienodu ritmu kvėpuoti kelis kartus su vaiku.

 

Na o tada pradėti glostyti nuo galvos, kaklo, pečių, judant link rankų, nugaros. Nepamirškite būtinai ištrinti ausyčių, nes jose yra patys aktyviausi taškai.

 

Kuriuo paros metu geriausia atlikti savimasažą?

 

Jei norime, kad vaikas gautų energijos ir jėgų visai dienai, galima ryte daryti energingesnį, aktyvų masažą (daugiau padaužymų, pamaigymų, kad labiau suaktyvintumėme kraujotaką).

 

Tačiau jei norime tik atpalaiduoti ir nuraminti vaikutį – masažą reikėtų atlikti vakare, prieš ruošiantis miegui.

 

Pasak masažo specialistės Agnės Purkėnės, kiekviena mama, vos gimus kūdikiui, turėtų mokėti atlikti paprasčiausius masažo judesiukus mažyliui ir augant vaikučiui tai daryti periodiškai. Juk mama yra kaip namų gydytoja, ji geriausiai žino, kas vaikučiui yra, ko jam reikia ir ko trūksta tuo momentu.

 

18. Jan 2013, 10:28

masazas - geriausias malonumas....