Saugokime vitaminus: patarimai gaminant valgį!

Saugokime vitaminus: patarimai gaminant valgį!

15. Apr 2010, 08:30

 

 

Taip norisi, kad mūsų pagamintas maistas vaikučiams būtų kuo naudingesnis, sveikesnis. Norint maiste išlaikyti kuo daugiau vitaminų, reikia laikytis kelių taisyklių jį gaminant.

 

Štai keli patarimai:

 

-Norėdamos išlaikyti patiekalų maistingumą, griežtai laikykitės jų gaminimo rekomendacijų.

 

-Pieną virinkite ne ilgiau kaip 2-3 min., taigi į pieniškas košes jį pilkite jau bebaigiant virti kruopoms.

 

-Mėsą geriau troškinti stambesniais gabalais, juos dėti jau į užvirusį vandenį. Tada mėsos paviršiuje sukimba riebalai ir į vandenį neišteka mėsos sultys.

 

-Jei mėsos gabalėlius ar maltinukus apkepate – dėkite į jau gerai įkaitusius riebalus: mėsos paviršiuje susidaro plutelė, kuri taip pat neleidžia ištekėti mėsos sultims.

 

-Ypač svarbu taisyklingai ruošti daržoves. Jas lupdamos ar skusdamos, pasistenkite nupjauti kuo plonesnį sluoksnį luobelės, mat būtent viršutiniuose daržovių sluoksniuose susikaupia daugiausia vitaminų.

 

Salotoms ir mišrainėms daržoves geriausia virti neluptas nedideliame vandens kiekyje arba troškinti garuose. Nuluptas ar nuskustas daržoves nerekomenduojama ilgam palikti mirkti vandenyje, mat taip išplaunami vitaminai ir mineralinės medžiagos.

 

Virti geriausia kuo mažesniame vandens kiekyje ir, jei galima, tą daržovių nuovirą taip pat suvartokite gamindama patiekalus. Virimo laikas taip pat neturėtų viršyti rekomenduojamos normos: bulvės, kopūstai, morkos verdamos ne ilgiau kaip 25-30 min., burokai – 1-1,5 val., cukinijos, špinatai, brokoliai, kalafiorai – apie 10 min.

 

-Šviežių daržovių salotos gaminamos prieš pat jų vartojimą, kadangi oro veikiami vitaminai smulkintuose produktuose yra daug greičiau, ypač naudingasis vitaminas C.

 

-Kruopas reikia perrinkti, gerai nuplauti ir suberti į verdantį vandenį. Kokiu santykiu pilti vandens (pieno) kruopų, dažniausiai nurodoma ant pakuotės. Vandens virš kruopų turi būti ne mažiau kaip 2 cm. Virti apie 20 min. pamaišant ir prieš pat pabaigą užbalinti karvės pienu ar mišinuku bei užvirti (mamos pieno užvirinti nereikia).

 

Saugokite vitaminus!

 

Jolanta (jolanta003)

 

MK: Miela, Jolanta, ar tai Jūsų patarimai ir rekomendacijos bei žinios? Jei surinkti iš įvairių internetinių portalų, reikia tai paminėti, o jei konkretus šaltinis - būtina jį nurodyti, geriausia - atsiųsti nuorodą.

 

15. Apr 2010, 23:57

daznai ruosiu garu puode. taip vandenyje ''neisplaukia'' vitaminai

15. Apr 2010, 16:51

Šaunūs patarimai 😀 Dar apie bulves: jas geriausia virti kuo mažesniame kiekyje vandens, tik apsemti, taip greičiau užverda ir mažiau vitam.netenka. O geriausiai išsilaiko vitaminai, kaip ir rašyta verdant su lupenomis.

15. Apr 2010, 11:22

na man visai neziuarius pirkom zepter, tai 4 puodai+ peiliai 1880, tai akcija pataikem, peiliai dovanu gavosi, tai dabar mazylei labai gerai garpuodyje virti, tai tik tokias darzoves ir mesyte gauna😀

15. Apr 2010, 10:00

aciu uz patarimus- priminimus 😀

15. Apr 2010, 09:48

Taip, tai patarimai kuriuos žinojau pati 😉

15. Apr 2010, 09:13

gera informacija. 😀 O mes neseniai isigijome Bauer puodus,kuriuose islieka daug daugiau vitaminu,nei paprastuose puoduose. Labai dziaugiuosi siuo pirkiniu,nors ir ziaurius pinigus kainavo 😀