Šaltąjį sezoną - atopinio dermatito paūmėjimas

Šaltąjį sezoną - atopinio dermatito paūmėjimas

30. Oct 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ruduo ir visas šaltasis periodas - tai signalas tėvams didesnį dėmesį skirti vaikams, turintiems itin jautrią odą ir linkusiems į atopinį dermatitą. Pasak dermatologų, kartais tėvai tikisi, kad liga praeis savaime ir nieko nedaro, tačiau liga labai įsigali, ypač, kai ji lydima niežėjimo.

Atopinis dermatitas – lėtinė odos liga, pasireiškianti uždegimu, niežėjimu ir išbėrimais. Apie tai, kam dažniausiai ji pasireišia, ar galima ką išgydyti kalbamės su gydytoja alergologe doc. dr. Odilija Rudzevičiene. 

Kokio amžiaus vaikams dažniausiai pasireiškia atopinis dermatitas?

Atopiniu dermatitu dažniausiai suserga kūdikiai – apie 60 proc. visų susirgusiųjų tai nutinka pirmaisiais gyvenimo metais, dar apie 30 proc. - antraisiais – penktaisiais gyvenimo metais.

Kokie pagrindiniai šios ligos simptomai ir priežastys?

Atopinis dermatitas pasireiškia labai niežtinčiais bėrimais, ypač niežėjimas vargina naktį. Odos bėrimai gali šlapiuoti, prisidėti odos infekcija.

Ligos priežastys – labai įvairios: mažiems vaikams ligą gali paūminti maisto alergenai, vyresniems vaikams – aplinkos alergenai.

Turi reikšmės ir paveldimumas, jei alerginėmis ligomis serga mama, tėvas, brolis, sesuo. Ne visos priežastys medicinos mokslui kol kas žinomos.

Ar ši liga išgydoma, o gal išaugama? 

Liga neišgydoma, vaikas gali pats išaugti ligą. Tačiau yra įvairių gydymo metodų, kurie palengvina ligos simptomus. Vaistinėse tikrai yra įvairių kremų, bet tik gydytojas alergologas gali patarti, kuriuos ir kaip reikia vartoti.

Gydytojas alergologas gali atlikti įvairius odos mėginius, nustatyti specifinius antikūnus alergenams iš kraujo, taigi, radus alergeną ir jį pašalinus, galima palengvinti ligos simptomus.