Saldumynus vaikui apribokite, bet neuždrauskite

Saldumynus vaikui apribokite, bet neuždrauskite

18. Sep 2013, 13:24 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mažasis smaližius saldumynų prašo kasdien? Jei neduodate, pasirodo ašaros? Specialistai siūlo rasti kompromisą, kad šis didelis mažojo smaližiaus noras neperaugtų į priklausomybę.

Kiek saldumynų per dieną?

Pasak mitybos specialistės Inesos Siksnos, apribojimai neturi būti itin griežti, pvz. užtenka susitarti, kad mažylis saldainį gaus po pietų vieną kartą per dieną.

Kiek saldumynų per dieną galima duoti vaikui: 1-2 saldainius arba 2 sausainius, arba ledų porciją. Bet jei vaikas prašo dviejų porcijų, laikykis savo pozicijos ir nenusileisk.

Geriausias požiūris į saldumynus – neleisti vaikams tapti priklausomais nuo jų – nenaudoti maisto kaip apdovanojimo arba kaip bausmės už kažką. Tokiu būdu jūs atkreipiate nereikalingą dėmesį į saldumynus, o į juos reikia žiūrėti kaip į vieną iš produktų, tik nereikia jų visiškai uždrausti.

Ką geriausia pasiūlyti?

Anot specialistės, viskas priklauso nuo to, ką ir kiek vaikas įparstai suvalgo. Jei jis pietums, pvz. atsikando vištienos ir tik dvi bulvytes, tad desertui galite pasiūlyti vaisių.

Jeigu vaikas buvo alkanas ir suvalgė visą porciją, desertui galite pasiūlyti ir sausainį ar mažą pyragaitį. Tėvams nereikia sakyti „ne“, jei vaikas vėl prašo saldaus, geriau paaiškinkite: jei esi alkanas, gali suvalgyti sumuštinį ar papildomą porciją pietų, bet ne saldainį.

Esant ne namuose, sunku kontroliuoti, ką ir kaip valgo vaikas, lengviau nupirkti bandelę ar ką nors nelabai naudingo jo organizmui. Tam, kad šito išvengtumėte, visuomet įsidėkite sveikus užkandžius, kurie būtų po ranka.

Kaip teigė mitybos specialistė, namuose būtinai apribokite saldumynus, pvz. per dieną du sausainiai, ar tiesiog sveiki ir skanūs užkandžiai.

Kaip alternatyva saldumynams gali būti:

-švieži ar džiovinti vaisiai: abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės

-natūralus jogurtas, sumaišytas su vaisiais ar šaukšteliu uogienės

-kokteilis su vaisių sultimis, pienu ar jogurtu su vaisiais

-pačių pasigaminti miusli su avižiniais dribsniais, medumi, saulėgrąžomis.

Kokie saldumynai jūsų mažyliams yra patys pačiausi...?

07. Oct 2013, 15:56

pas mus taip ir yra- nedraudžiu, bet norma yra. vaikas suprato kas yra saldumynai ir jau kai nori tai kapopja visokiausius saldainius, labiausiai ciulpiamus, tik-tak, ciulpinukuis, reciau sokoladinius. bet gi aisku, kad vaika labai "paperka" saldainiu spalvotumas, o ten gi gryna chemija. gerai, kad jis megsta ir džiovintus vaisius, tai turime toki pakaitala saldainiams

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 18. Sep 2013, 14:12

pas mus namie visuomet yra kas nors saldaus: sūrelis, meduolis, jogurtas ar šokoladukas 😀

18. Sep 2013, 14:01

pas mus irgi nera uzdrausta, kasddien gauna koki saldaini, nematau blogumo tame 😀 manau, su saiku viskas sveika ir reikalinga 😀

18. Sep 2013, 13:49

Va pritariu, jog visai be saldumynų, bet labai sveikai neva - irgi ne išeitis...juoba kad mažyliai auga...o tuomet atsiranda platesnių galimybių gauti tų saldumynų...o tada jau nieko nepareguliuosi - tad optimalu, mano nuomone, diegti sveiką požiūrį - jog reikia ir to sausainio, ir šokoladuko...bet gal ne tada kai esi alkanas, o tuomet kai esi sotus ir norisi truputi deserto...