Rupus maistas: nuo kada ir koks?

Rupus maistas: nuo kada ir koks?

17. Feb 2013, 00:00

Nuo kada kūdikiui galima nebetrinti košės iki vientisos konsistencijos, o palikti su gabaliukais,  kad mokytųsi kramtyti?

 

Nuo aštuonių mėnesių kūdikis jau gali gauti rupesnio maisto, ne vien grietinės konsistencijos košelių. Jau pats laikas mokytis kramtyti. Šiuo laikotarpiu pamažu pereinama prie mažiau trinto maisto. Dabar galima maistą pertrinti šakute.

 

O jei neturi dantukų?

 

Tai nėra svarbiausias veiksnys, mokant vaiką kramtyti maistą. Net jei vaikutis dar neturi dantukų, kramtomaisiais judesiais jis maistą puikiausiai smulkina dantenomis. Pirmieji kūdikiams dygsta priekiniai pieniniai dantukai, o juk jie skirti atsikandimui, o ne kramtymui.

 

Budrumo prarasti negalima

 

Jokiais būdais nepalikite valgančio vaiko be priežiūros. Nepalikite ir „pavojingų“ maisto produktų (sausainių, vaisių) tokiose vietose, kuriose mažylis gali pats pasiekti. Kai kurios mamos besimokantiems kramtyti vaikučiams perka specialius maitintuvus – kai maisto gabaliukai įdedami į sietelį ir vaikas valgo per jį, tačiau specialistai neturi vieningos nuomonės, ar tai reikalinga vaikui.

 

Mokausi valgyti pats

 

Panašaus amžiaus kūdikiui jau atsiranda noras ir sugebėjimas valgyti bei gerti pačiam. Todėl pasiūlykite mažyliui šaukštelį, parodykite, kaip reikia juo „dirbti“ – maistas iš lėkštės keliauja į burnytę. Aišku, jis pats dar nepavalgys, tačiau mokysis tai daryti. Mokysis pataikyti maistą šaukšteliu į burnytę, lavins rankyčių judesius.

 

Apsidrabstyti – normalu

 

Žinoma, leidžiant vaikui  mokytis valgyti namai neretai bus panašūs į mūšio lauką, su daug „košių bombų“. Teks valyti košę nuo stalo, grindų, drabužėlių. Tačiau šios pastangos vertos to – vaikas mokosi savarankiškumo, lavina savo judesių koordinaciją. Paskatinkite mažylio pastangas.

 

Ką duoti pagraužti?

 

Tinka baltos ar juodos duonos, batono džiūvėsėliai. Valgydamas šviežią duoną ar pyragą toks mažylis gali paspringti. Galima duoti ir sausainių. Kūdikiams tinkamiausi natūralūs, be konservantų, sodos, kitų maisto priedų. Negalima duoti ir sausainių su priedais (riešutais, džiovintais vaisiais), nes vaikas gali paspringti.

 

Kokio amžiaus savo mažyliui pradėjote duoti rupesnio maisto?