Rugpjūčio 1-7 d. skelbiama Pasaulinė kūdikių žindymo savaitė

Rugpjūčio 1-7 d. skelbiama Pasaulinė kūdikių žindymo savaitė

02. Aug 2012, 00:00

Rugpjūčio 1-7 dienomis skelbiama Pasaulinė kūdikių žindymo savaitė!

 

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius kūdikius tik žindyti. Sulaukus 6 mėnesių,  kūdikiams turi būti pradėtas duoti ir papildomas maistas, o žindymas gali būti tęsiamas iki 2 metų ar ilgiau.

 

Lietuvoje 2010 m. vaikų, sulaukusių vienerių metų, buvo 32115, iš jų 39,99%  kūdikių iki šešių mėnesių buvo iš dalies maitinti krūtimi, o 27,44%  - tik motinos pienu.

 

Anksesnis ir dabartinis požiūris į žindymą

 

Maždaug prieš porą dešimtmečių buvo aiškinama, kad kūdikius reikia maitinti tam tikrais laiko intervalais, t.y. visiškai neatsižvelgiant į kūdikio poreikius. Mes, suaugę, dažnai mėgstame pabrėžti, kad esame individualybės ir pykstame, jei nori mus su kuo nors palyginti.

 

Betgi ir kūdikis yra individualybė nuo gimimo, o maitinimas neatsiejamas nuo kitų vystymosi poreikių. Todėl, kaip teigia šios srities specialistai, vienam kūdikiui žįsti motinos krūtį pirmus mėnesius gali norėtis per valandą tris, keturis ar daugiau kartų, o kitam – užteks vieno ar kelių kartų.

 

Maitinimas krūtimi yra pats idealiausias būdas užmegzti ryšį su naujagimiu. Bet, šiuolaikinė mama, bijodama pripratinti vaiką nešioti ant rankų, duoda jam buteliuką. Atrodo, poreikis čiulpti yra patenkintas, tačiau kaip vaikas jaus mamą, čiulpdamas gumą? Krūties čiulpimas yra būtinas bendraujant su mama - prigludęs prie mamos krūtinės naujagimis jaučiasi saugus, pamažu vystosi jo asmenybė ir stiprėja harmonija motinos bei vaiko santykiuose.

 

Teigiama, kad motinos pienas ne tik maistas, bet ir vaistas. Mamos piene yra visų būtinų mineralų ir subalansuotų maistinių elementų, jis lengvai virškinamas ir, beje, nieko nekainuoja bei visada būna paruoštas, kai jūsų mažylis praalksta. Tai naujagimio energijos šaltinis, natūrali apsauga nuo infekcijų.

 

Kiekviena mama, maitindama vaiką krūtimi, turi sveikai maitintis, gauti daug skysčių, o svarbiausia – daugiau laiko skirti poilsiui, todėl čia labai svarbus šeimos, artimųjų palaikymas ir pagalba. Beje, teigiama, kad maitinimas krūtimi padeda atsikratyti nėštumo metu priaugtų kilogramų, dėl ko dažnai pergyvena ne viena moteris po gimdymo.

 

Šiais laikais jaunai mamai, perskaičiusiai įvairių straipsnių ir literatūros šia tema, parduotuvių lentynose matant pramoniniu būdu pagamintą bei gražiai įpakuotą kūdikių maistą, gali iškilti dilema – rinktis iš lentynos ir, skubiai pamaitinus kūdikį, užsiimti kita veikla, o gal pasikliauti tuo, kas perduodama iš kartos į kartą – maitinti krūtimi, nes kūdikio ir motinos bendrystės nepakeis jokios šiandienos ir ateities technologijos.

 

Pasaulio sveikatos organizacija ir UNICEF ataskaitose teigiama, jog žindymas  yra pati efektyviausia ir pigiausia vaikų ligų prevencijos priemonė!