Ritualai prieš miegą reikalingi tik mergaitėms

Ritualai prieš miegą reikalingi tik mergaitėms

15. Jul 2013, 17:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Visi tėvai žino, jog jeigu nori jog vaikas greičiau užmigtų ir ramiau miegotų svarbiausia yra reguliarūs ritualai prieš miegą. "Pasvajokit!", dabar gali atšauti modernesnių pažiūrių tėvai. Bet naujausi Londono universiteto koledžo mokslininkės Yvonne Kelly tyrimai rodo, jog abi nuomonės yra teisingos - dukroms ritualai prieš miegą yra būtini, o sūnums jų nereikia. 
Daktarė Y.Kelly domėjosi daugybe tyrimų, kuriame aiškinamasis ryšys tarp miego įpročių ir pažintinių gebėjimų suaugusiems ir paaugliams.  Visi jie rodė, jog nesuderintą miegą visuomet lydėjo prastesni mokslo ar karjeros rezultatai. Todėl tokius tyrimus nusprendė atlikti ir su vaikais. Tyrimų komanda išnagrinėjo 11 178 vaikų, gimusių Didžiojoje Britanijoje nuo 2000 rugsėjo iki 2002 sausio ir šį tyrimą pavadino Tūkstantmečio kohortos studija. Kohorta - tai Romos pėstininkų dalinys arba tiesiog didelė susitelkusių žmonių grupė.

Informacija apie vaikų miego įpročius buvo surinkta per keturis apsilankymus: kuomet vaikučiams buvo 9 mėnesių, trejų, penkerių ir septynių metų amžiaus. Be to, jog buvo klausiama apie ėjimo miegoti rutiną, nusistovėjusias tradicijas, kas daroma visuomet, o kas niekuomet, tyrėjai klausinėjo ir apie šeimos įpročius, ekonominę situaciją, ar vaikams skaitoma prieš miegą, gal jie turi televizorių miegamajame ir panašiai. Nuo trejų metų vaikai jau į klausimus atsakinėjo ir  patys tam, kad būtų susidarytas bendras jų matematinių, skaitymo, erdvinio sąmoningumo žinios ir taip apskaičiuotas IQ. 

Daktarė Y.Kelly ką tik "Journal of Epidemiology ir Community Health" išspausdintoje ataskaitoje pranešė, jog vaikams, kurie eina miegoti be rutinos, tai turi įtaką. Bet… tik jei tai mergaitės. Skaičiuojama, jog mergaičių, kurios turi griežtą miego tvarką, IQ rezultatai buvo 8-9 taškais didesni nei tų, kurios neturi. 

Negalima sakyti, jog berniukams tai įtakos nedaro. Nereguliarūs įpročiai "atėmė" šešis taškus trimečiams, bet septynerių rezultatai išsilygina. 

Šis ryšys tarp lyčių pribloškia! Įdomu tai, jog mokslininkai net neturėjo tikslo tyrimu parodyti lyčių skirtumo, o norėjo tik nustatyti ritualų įtaką. Taigi, nuo šiol pasakas prieš miegą galime skaityti tik dukroms, o sūnums iš jų naudos mažai.

Ką manote apie tokius tyrimus? Ar jie pakeis jūsų įpročius migdant vaikus?