Rinkime tik gerai pažįstamus grybus

Rinkime tik gerai pažįstamus grybus

23. Aug 2012, 07:00

Lietuvoje auga apie 400 rūšių valgomų grybų, bet vartotinų maistui yra tik apie 100 rūšių - kiti menkaverčiai.

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokymo skyriaus sveikatos edukologė Vida Dubinskienė

 

Daugiau nei 100 rūšių yra nuodingos, iš jų 20 – 30 - labai pavojingų žmogaus gyvybei. Taigi svarbu išmokti pažinti valgomuosius grybus. Tai galima padaryti pasivarčius Lietuvos grybų atlasą ar kitokią literatūrą.

 

Ir naudingi, ir žalingi

 

Mineralinių medžiagų grybai turi ne mažiau kaip daržovės ar vaisiai. Grybuose yra geležies, mangano, cinko, vario, kurie labai reikalingi žmogaus organizmui. Juose yra visos amino rūgštys. Grybuose daug baltymų, o kvapniosios medžiagos suteikia jiems specifinį malonų aromatą. Grybuose yra daug vitaminų B grupės, PP, C, A, D, U vitaminų, fermentų, organinių rūgščių. Džiovinti baravykai turi daugiau baltymų negu duona, kruopos, jautiena. Grybuose esanti amino rūgštis lecitinas, trukdo žalingam cholesteroliui kauptis žmogaus organizme. Patartina rinkti jaunus grybus, nes jie yra  maistingesni. Kepurėlė vertingesnė nei kotas.

 

Grybuose daug vandens net 84-95 proc., baltymų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, todėl jie lengvai pažeidžiami pelėsių, juose esančių lervų bei bakterijų. Tad surinkus grybus reikia tą pačią dieną kuo skubiau juos sutvarkyti ir išvirti. Nepatartina grybų patiekalus valgyti asmenims, sergantiems lėtinėmis skrandžio, kepenų, žarnyno ar inkstų ligomis, taip pat vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms. Grybai yra sunkiai virškinamas maisto produktas, todėl nereikia per daug jų prisivalgyti.

 

10 patarimų grybautojui:


1. Jeigu tikrai nepažįstate grybo, jo neimkite, nerizikuokite savo, savo artimųjų bei draugų sveikata. Rinkite tik gerai pažįstamus, nesukirmijusius ir nepasenusius grybus.

 

2.Negrybaukite pakelėse, paplentėse, šalia geležinkelio, nes čia augantys grybai daugiau sukaupę teršalų nei augantys miške. Grybaukite už 200 - 500 m ir toliau.

 

3.Išrovę grybą, švariai nuvalykite žemėtą koto dalį, kad nesupurvintų kitų surinktų grybų, nes humusingoje žemėje gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų.

 

4.Valgant nešvariai nuplautų ir nepakankamai gerai išvirtų marinuotų, sūdytų, konservuotų ir net šviežiai pagamintų grybų patiekalus galima susirgti botulizmu.

 

5.Nerinkite šalnų pakąstų grybų, ypač vėlyvą rudenį, nes juose kaupiasi nuodingosios medžiagos – amidai.

 

6. Vaikų surinktus grybus būtina peržiūrėti, patikrinti, kad nepakliūtų nevalgomas ar net nuodingas grybas.

 

7. Nepirkite marinuotų ir sūdytų grybų turgavietėse, grybus pirkite tik parduotuvėse.

 

8. Paruoštus grybų patiekalus suvartokite tą pačią dieną.

 

9.Virkite ir kepkite ant silpnos ugnies, uždaruose, emaliuotuose induose, ne ilgiau kaip 20 - 30 min. Ilgiau kepant grybai sukietėja, tampa sunkiau virškinami, blogiau pasisavinami, sumažėja jų maistinė vertė.       

 

10. Taip pat eidami į mišką nepamirškite ir tinkamai apsirengti. Renkitės kuo lengviau ir patogiau, avėkite aukštaaule avalyne, būtinai užsidėkite kepurę.  Apsipurškite savo kūną erkes atbaidančiomis priemonėmis. Patartina kas 2 val. apsižiūrėti nuogas kūno vietas, o sugrįžus iš miško ir visą kūną, tuoj pat persirengti kitais drabužiais. Drabužius, su kuriais grybavote, reikėtų išpurtyti, išskalbti.

 

Ar šiemet jau teko ragauti šviežių grybų?