Renkame čiužinuką kūdikiui

Renkame čiužinuką kūdikiui

11. Feb 2012, 08:00

Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis labai daug laiko praleidžia savo lovytėje, todėl natūralu, kad tinkamo čiužinuko pasirinkimas jam labai svarbus. Ką patartų specialistė, renkantis jį? Pasidomėkime drauge.

 

Konsultuoja “Baltijos Amerikos klinikos” kineziterapeutė  Jurgita Skiotytė:

  

Miegas yra labai svarbus kūdikėliui, nes miegant jis ilsisi, atsipalaiduoja visi jo kūno raumenukai. Kūdikėliai miega 18 -22 valandas, todėl yra labai svarbu išsirinkti tinkamą čiužinuką. Pagrindiniai kriterijai renkantis čiužinuką kūdikiui yra šie:

 

1. Natūralaus audinio čiužinukai.

Jie leidžia kūdikio odai kvėpuoti, gerai sugeria prakaitą.

 

2. Kietokas čiužinio pagrindas.

Negalima naujagimiui rinktis itin minkšto čiužinio. Mažas kūdikėlis nemoka apsiversti, o, pavyzdžiui, dėl hipertonuso (padidėjusio raumenų tonuso) jis gali nejučia apsiversti, ir nemokėdamas atsiversti sąmoningai, rizikuoja uždusti. Tačiau čiužinukas mažiausiems vaikučiams neturi būti per kietas. Tokiu atveju jis trukdytų normaliai kraujotakos veiklai, todėl labai svarbu pasirinkti ne per kietą ir ne per minkštą čiužinį.

 

Kaip tinkamai įvertinti čiužinuko kietumą? 

Geriausia tai padaryti apčiuopos būdu. Apčiupinėkite, paspaudykite norimą čiužinėlį, ir jeigu pirštai įsminga šiek tiek, jis bus geras, jei į čiužinį "sulenda“ visi pirštai, per minkšta. Pavyzdžiui, kokosinis čiužinukas atitinka abu kriterijus, tai - natūralus pluoštas, o kietesnis pagrindas leidžia gerai vystytis stuburiukui. Porolono čiužinukas turi savybę, kad gana greitai „išsiguli“ ir pagal stuburo linkius jame pasidaro duobės.

 

Kuo skiriasi čiužinys vaikui  iki metų ir kuo  – vyresniam?

Iki metų reiktų kietesnio čiužinio, o virš metų – galima pirkti šiek tiek minkštesnį. Nes tokiu metu jau susiformuoja mūsų stuburo linkiai. Gimusio kūdikio stuburas yra apvalus (C formos),  tik augant jis įgauna linkius – kaklo, juosmens dalyje. Taigi, vaikučiui paaugus ir susiformavus stuburo linkiams, jau galima miegoti ant minkštesnio čiužinio.

 

Ar tinkamas yra dygsniuotas čiužinukas?

Jeigu čiužinukas yra dygsniuotas ir jo paviršius yra tarsi padalintas į daug dalių, reiktų jo kūdikiui vengti. Geresnis pasirinkimas būtų visiškai vientisas, lygaus paviršiaus čiužinukas. Palyginimui –kai ištiesiate sofą lovą ir atsigulate, jausdami sofos susidūrimą, ar jums patogu?

 

Kokia jūsų nuomonė apie ortopedinius čiužinius?

Neskubėkite jų pirkti kūdikiams, ortopediniai čiužiniai labiau skirti problemų turintiems žmonėms ir vaikams. Kūdikiams užtenka natūralaus pluošto, kieto pagrindo čiužinuko. Ortopediniai čiužiniai labiau reikalingi vaikams, turintiems stuburo problemų, tokių, kaip skoliozė, kifozė ir panašiai.

 

Ką reikėtų žinoti apie pagalves?

Pagalvė neturi būti išpūsta, kaip mūsų, suaugusiųjų. Ji turi būti plona, vos pakelta nuo pagrindo, tarkim, 2-3 cm. Skirtingai negu čiužinys, pagalvė turi būti minkšta, kad kūdikis gerai pailsėtų. Tinkamos yra nuožulnios plokštumos pagalvėlės – ant jų gulint pailsi ir krūtininė dalis, ir nugara.

 

Patarimai, renkantis lovytę:

 

- Lovytė turėtų būti ergonomiška. Tai reiškia, turinti užapvalintus kampus, kad kūdikėlis neužsigautų.

- Labai gerai, kai lovytė yra pakeliamu ir nuleidžiamu dugnu. Tai ne tik svarbu kūdikio saugumui, bet ir mamos nugarai – kad žemai lenkiantis jos neskaudėtų.

- Lovytės grotų tarpai negali būti didesni kaip vaiko galvytė, idealūs yra apie 7 cm.

 

Kokį čiužinuką turi Tavo vaikas? Pagal ką jį rinkaisi?

„Mamyčių klubas“

 

yoko yoko 30. Jun 2017, 16:01

Mes pirkom Dormeo, dvipusį, šiaip viskas su juo ok, man labai patiko čiužinio užvalkaliukas, super gerai atlaikė visas "nelaimes" ir dažną skalbimą.

04. Apr 2016, 23:40

Mes pirkome kokosini ciuzinuka, kuris neblogai tarnavo, po 4 metu norejom ta pati ciuzini panaudoti antram vaikui, bet pamatem daugybe vos iziurimu (dulkes dydzio) erkuciu, lendanciu is ciuzinio. Slykstu pasidare, ismetem "naturaluji" ir nupirkom sintetini porolonini, kurio jokie gyviai needa ☺ O be to, "naturaliojo" kokosinio is pradziu erkutes ir neede, nes kokoso pluostai valyti chemiskai. Taip kad naturaliu, ekologisku ciuziniu nebuna!

21. May 2014, 13:32

Mes mažiukui nupirkome iš http://www.avyte.lt/visi-lt , mano draugė patarė, šiaip gal kur internete ir pigiau galima rasti tokius pat būtų, bet nesukom sau galvos nuejom nupirkom ir džiaugiamės, tuoj reikės didesnę lovytę pirkti,nes jau didelis mūsų vaikiukas

04. Jun 2013, 16:23

Grikiniai ir kokosiniai čiužinukai man visai nekvepia natūralumu ir sveikatingumu 😀 vieni klijai. Savo pupulką migdau ant lateksinio čiužinuko. Visi patenkinti 😉

03. Apr 2013, 15:10

Man tai gydytoja rekomendavo http://www.lonas.lt/produktai/Ciuziniai/1/58/ šios įmonės čiužinukus, tai labai patenkinta 😀

11. Feb 2012, 21:16

mes pirkome kokosų-grikių,esame patenkinti😀

blogietee blogietee 11. Feb 2012, 17:22

nuo gimimo ant kietesnės

11. Feb 2012, 15:08

Klausimas tik ant kokios pusės reikia miegot nuo gimimo?

blogietee blogietee 11. Feb 2012, 11:57

Mes išsirinkome kokoso grikių ir esame labai patenkinti 😉

11. Feb 2012, 11:27

Vis artėja laikas kai turėsiu nupirkti čiužinuką savo kudikiui. Manau pirksiu kokoso-grikių.

11. Feb 2012, 09:50

man dauguma patare kokosini 😀

11. Feb 2012, 08:04

grikiu lukstu, kazkaip nezinojau istikruju koks geresnis 🤔