Reklama – velnio nešta ir pamesta?

Reklama – velnio nešta ir pamesta?

04. Oct 2011, 08:00

 

Ar susimąstėte, kodėl reklama taip vilioja mūsų vaikučių akis?


Žiūrėk, dar nevaikšto pypliukas, bet išgirdęs tam tikros reklamos šaukinį, sukasi į televizorių, kad tik pamatytų, kas rodoma.

 

„Mamyčių klubas“ dalyvauja LVJC organizuojamuose seminaruose tėvams  ir turi progos pasidalinti mintimis ir su jumis.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro lektorius Vaidas Mašidlauskas seminare “Kišenpinigiai: kada ir kiek jų duoti vaikui” daug dėmesio skyrė reklamos įtakai mūsų vaikams.

 

Kalbant apie pirkinius ir vaikus, negalima nepaminėti reklamos įtakos mažiesiems.  Turbūt žinote, kaip mes priimame iš aplinkos gaunamą informaciją? 60 procentų informacijos mes „pasiimame“ iš vaizdo, 30 procentų lemia intonacijos, balso tembras, garsas ir tik 10 procentų – iš to, kas sakoma.

 

Todėl nekeista, kad mums didelę įtaką daro reklama. Reklama, kurios esmė - vaizdų dinamika, spalvos, didesnis garsas, ypatingos intonacijos.

 

Reklama pritraukia vaikų dėmesį. Kokią informaciją ji perteikia? – „Gersi gėrimą X, būsi kietas ir šaunus“, „Krimsi traškučius X – turėsi daug draugų“. O kuris vaikas nenori būti kietas ir turėti draugų?

 

Vaikai neturi gyvenimiškos patirties, todėl į tai, ką mato, reaguoja emocijomis, o ne sąmone. Todėl svarbu su vaikais kalbėti apie reklamos verslą, mokyti kritiškai jį suprasti.

 

Be to, kalbant apie finansus ir vaikus, labai svarbu mokyti mažuosius skirti daikto vertę. Štai yra du sąsiuviniai – vienas paprastas, pigesnis, o kitas – gerokai brangesnis su paveiksliukais. Kurio norės vaikas? Greičiausiai gražiojo. Tačiau ar tikrai jis geresnis? Gal pirmojo popierius yra kokybiškesnis, o brangesniojo išskirtinumas tik tas, kad jis gerokai išreklamuotas?

 

Reikia apie tai kalbėti su vaiku, aiškinti jam. Kaip sakė lektorius, „Vaiką reikia mokyti finansinio raštingumo nuo mažų dienų, nes savaime suprantamų dalykų nėra ir nebūna“.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre tėvams organizuojami seminarai apie vaikų auklėjimą ir psichologiją. Apie artimiausio seminaro temą skaitykite čia: Seminarai tėvams LVJC

 

 

Kaip Tavo vaikas reaguoja į reklamas televizijoje ir ar Tu kalbi su juo apie tai?

04. Oct 2011, 16:43

mano Mantas tik isgirdes ta Jacobs kavos reklama kur atseit tevus kava vaisina jau net is kito kambario saukia: mama kaip ta mergina begadama pas savo tevus😃

laurora laurora 04. Oct 2011, 10:10

oi, tikrai nekalbu. dukrytei dar tik 15 men. jai patinka reklamines daineles, neiprasta muzika. taip pat labai domisi teleloto krintanciais kamuoliukais 😀