Raumenų tonuso pakitimai: kineziterapeutės patarimai ir pirmoji pagalba

Raumenų tonuso pakitimai: kineziterapeutės patarimai ir pirmoji pagalba

18. Jun 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Kas yra raumenų tonusas ir kaip suprasti, kada jis būna aukštas ar žemas? Ką daryti, kokius pratimus atlikti, kad jis vaikučiui susinormalizuotų? Apie tai pasakoja sveikatos centro "Gemma" kineziterapeutė Viktorija Brusokaitė.
 
Raumenų tonusas yra nevalingas raumenų įtempimas. Jis reikalingas išlaikyti kūną tam tikroje padėtyje.

Vienas geriausių būdų raumenų tonusui atpažinti yra štai šis: tarkim, kai mažylio kojytę lankstome gana greitai, aukšto tonuso raumenys iškart pasipriešins, o esant žemam tonusui, pajusim tik nežymų raumenų pasipriešinimą.
 
Žemo raumenų tonuso mažyliai - "tinginukai"
 
Žinoma, mažesnį raumenų tonusą turintys vaikai bus labiau panašūs į tinginukus, maziau stengsis atlikti judesius. Tokie mažyliai būna "minkštesni".
 
Aukšto raumenų tonuso mažyliai - guvesni
 
Padidintą raumenų tonusą turintys vaikai atrodo šiek tiek guvesni, kartais net irzlesni, greitai išsitiesia supykę ir būna "kietesni".
 
Ką daryti, jei vaikšto pasistiebęs?
 
Jei vaikas vaikšto pasistiebęs, reikėtų susirūpinti dėl aukšto kojyčių raumenų tonuso. Ir jei nekreipsime į tai dėmesio, taip vaikščiodamas vaikutis dar labiau didins įtampą kojų raumenyse, kuri pereis į nugaros raumenukus. Tokiu būdu, augdamas vaikas gali turėti rimtų problemu tiek su kojytėmis, tiek su nugara.

Pirmoji pagalba - masažas

20150616130332-29601.jpg

Pirmoji pagalba, esant raumenų tonuso pakitimams - masažas. Žemą tonusą turintiems vaikučiams masažas turėtų būti stipresnis, aukšto tonuso mažylius masažuoti reikėtų švelniau, atlikti ne stimuliuojantį, o labiau atpalaiduojantį masažą.

Taip pat reikėtų parinkti pratimukus: esant aukštam tonusui, taikomi tempimo pratimai, kurie leistų raumenynui atsipalaiduoti, o esant žemam - staigesni judesiai, kurie sužadintų raumenų pasipriešinimą.

Jei jūsų mažyliui yra raumenų tonuso pakitimai, nedelsiant kreipkitės į specialistą.

20150616125529-34160.jpg

Ekspertai