Ragaujame brokolio

Ragaujame brokolio

28. Mar 2012, 10:00

Ar draugaujate su šia žalia daržove ir siūlote jos mažyliams? Keletas patarimų bei 2 receptai patiems mažiausiems valgytojams.

 

Brokolis – vertinga daržovė

 

Brokolis iš tiesų yra labai vertinga daržovė. Dar neseniai apie ją mažai ir girdėję buvome, o šiandien ne viena šeimininkė jų užsiaugina savo darže ar šiltnamyje. Kuo gi ypatingas brokolis? Ogi jis yra puikus vitaminų A, C, B, E, folio rūgšties, kalio, fosforo, magnio, kalcio ir kitų naudingų medžiagų šaltinis.

 

Brokolyje yra gausu vitamino C, todėl jam pelnytai priskiriama savybė yra ta, kad jo valgant nuolat stiprėja imunitetas. Dėl turimų skaidulų, brokolis yra draugas visiems užkietėjusius vidurius turintiems vaikams ir suaugusiesiems.

 

Kada galima paragauti?

 

Mitybos specialistai rekomenduoja pirmą kartą brokolio duoti ragauti ne anksčiau kaip 8–10 mėnesių kūdikiui. Anksčiau brokolis nerekomenduojamas, nes yra gana sunkiai virškinamas, ir mažyliui gali pūsti pilvą.

 

Suvalgius brokolių labai didelį kiekį, vaikas gali suviduriuoti. Nepamirškite saiko ir taisyklės - kad maistas turi būti įvairus, taigi, vaikui duodamos daržovės irgi.

 

Skatindami mažylio savarankiškumą ir norą patyrinėti naujus dalykus, galite išvirto brokolio šakeles leisti vaikui valgyti rankutėmis. Tai skatins jo rankučių ir akučių koordinaciją. Žinoma, būkite atidūs, kad mažylis neprisidėtų jų į burnytę per daug ir nepradėtų springti.

 

2 receptai patiems mažiausiems

 

1.Žalia košė 

 

Reikia:

vidutinio dydžio bulvės,

morkos

2-3 šakelių brokolio,

šaukštelio šviežio sviesto,

sultinio, kuriame virė daržovės.

 

 

Bulvę ir morką supjaustome kubeliais. Pirmiausia į verdant vandenį dedame bulvę ir morką, kai bulvės jau beveik išvirusios, sudedame smulkintas brokolio šakeles. Išvirtas daržoves suplakame, įdedame sviesto.

 

2. Brokolių ir vištienos košė

Reikia:

moliūgo,

brokolių,

morkų,

smulkintos virtos vištienos,

grietinės.

 

 

Daržoves išverdame, sutriname, įdedame vištieną bei grietinę.

 

Ar Jūsų mažylio valgiaraštyje yra vietos brokoliams?