R.Zuokienė: Ar normalus mano mažylio svoris?

R.Zuokienė: Ar normalus mano mažylio svoris?

15. May 2011, 00:00

 

Visos mamytės iš pradžių jaudinasi, ar normalus vaikučio svoris – ar ne per daug, ne per mažai sveria? Atsako vaikų ligų gydytoja Rūta Zuokienė.

 

Maždaug 1/3 vaikų sveria mažiau nei „pagal literatūrą“, ramina pediatrė. Taip pat 1/3 viršija normą, 1/3 atitinka standartus.

 

Pediatro užduotis – įvertinti kūdikio bendrą sveikatos būklę, tad jis gali ir neatitikti svorio standartų kaip parašyta, tačiau pozityvi svorio priaugimo dinamika turi būti, o taipogi reikia sekti amžių atitinkantį psichinį ir fizinį vaiko vystymąsi.

 

Pediatras įvertina ir kaulų būklę, virškinimo sistemą, ar nėra kokių nors susirgimų. Dažnai atliekami tyrimai, kurių metų gali paaiškėti, kad yra problemų su širdute ar inkstais, o tai neretai būna mažo svorio priežastimi.

 

Ir jeigu vaikutis turi kokių nors rimtų susirgimų, tuomet ir vystymasis sutrinka. Jeigu vaikutis turi įgimtą širdies ydą, jo odos atspalvis melsvas, jis silpnas, jam nepatinka fizinis krūvis, yra apatiškas.

 

Pacientai su pilvo srities problemomis paprastai blogai priauga svorio, jie viduriuoja, turi vidurių užkietėjimą, jiems pučia pilvą, oda blyški, nes turi labai žemą hemoglobino ir geležies kiekį. Iš prigimties tokie vaikai drovūs ir baikštūs, nes ligoti.

 

Pats geriausias maitinimas kūdikiui – maitinimas krūtimi, tačiau jeigu dėl kokių nors priežasčių neturite savo pieno, tada reikia ieškoti alternatyvių variantų ir tik pasitarus su savo pediatru.

 

Ar tavo vaikučio svoris normalus?

13. May 2011, 11:07

sweiki noreciau padiskutuoti sia tema.mano mazajam buwo 5menesiukai jis swere 9,100g ar tai normalu?maitinu pati

13. May 2011, 11:05

sweiki noreciau padiskutuoti sia tema..mano mazajam buwo 5menesiukai jis swere 9,100g ar tai normalu?maitinu pati