Psichologė: Sodinimas ant puoduko turi būti žaismingas

Psichologė: Sodinimas ant puoduko turi būti žaismingas

01. Sep 2015, 09:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pratinimasis atlikti reikalus ne į kelnytes, o į tam skirtą vietą vaikui turi būti smagus nuotykis. Jeigu mažylis pajus jūsų įtampą, spaudimą ar dar blogiau – rėkimą bei baudimą – galite sukelti nepageidaujamų problemų. Taigi, pažvelkite į viską „vaikišku“ žvilgsniu! 

Nori būti didelis

Parodykite pirštu mažylį, kuris nenorėtų būti didelis. Tokių nebūna. Ne veltui maži vaikučiai labai mėgsta stebėti ir mėgdžioti suaugusiuosius, o ypač didesniuosius vaikus.

Kaip sako psichologė Vika Aniulienė, maži vaikai laba mėgsta ritualus, tai yra, pasikartojančius veiksmus. Žinodami, kas po ko vyksta, ir ko dabar tikėtis, mažieji jaučiasi daug saugiau ir smagiau.

„Padarius kažką ant puoduko, galima vaikui leisti kaip paskatinimą, pvz. leisti nuleisti vandenį tualete, arba vėliau leisti jiems patiems viską išpilti į tualetą ir nuleisti vandenį.  Taip jūs duodate jiems daugiau atsakomybės, jie jaučiasi didesni (ko dažniausiai ir siekia vaikai), dėl to vien tik žinant, kad bus galima pačiam nuleisti vandenį ar sutvarkyti puoduką, suteikia labai daug motyvacijos kažką ir palikti tame puoduke“ – sako specialistė.

Namuose ir svečiuose

Turbūt pastebėjote, kad išmokius vaiką darytį į puoduką namuose, kitas etapas- išmokyti jį tai daryti svečiuose arba viešose vietose, pavyzdžiui, prekybos centro tualete ir panašiai. Natūralu, kad vaikui nedrąsu svetimoje vietoje. Jūsų užduotis – padaryti taip, kad vaikutis jaustųsi saugus kiek įmanoma. Kai važiuojate į svečius pas močiutę kaime ar draugus, jei įmanoma, nusivežkite ir savo naktipuodį – mažyliui bus žymiai jaukiau.

Mokydami vaiką prie naktipuodžio atminkite, kad prie jo priprantama ne per vieną naktį. Ir dar – labai svarbu, kad viską įsivaizduotumėte vaiko akimis – kaip jis viską mato ir jaučia. Vaikai mokosi žaisdami, taigi, toks turėtų būti ir mažylio pratinimasis prie puoduko. 

Kaip jūsų vaikams sekasi draugauti su naktipuodžiu?