Psichologė: "Auklėdami vaikus nesivaikykime madų ir nenukrypkime į kraštutinumus"

Psichologė: "Auklėdami vaikus nesivaikykime madų ir nenukrypkime į kraštutinumus"

27. Apr 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokiais stereotipais vis dar vadovaujamės, augindami sūnus ir dukteris, o kokių jau beveik neatsimename?

Mus tėvai auklėjo vienaip, o mes savo vaikus jau auginami laikomės savų auklėjimo principų ir stereotipų.

Tačiau, kaip Mamyčių klubui teigė “InVito" psichologė Inga Šulcienė, nereikėtų laikytis kraštutinumų, nes vienaip ar kitaip jie veda link susimaišymo.

„Vienas kraštutinumas buvo, kai mus tėvai augino, juk berniukai buvo auklėjami perdėtai vyriškai, kai negalėdavo viešai rodyti ašarų ir verkti, negalėdavo žaisti lėlėmis, draugai šaipydavosi, jei būdavo kitaip. Berniukai buvo rengiami tik tam tikrom spalvom. Tai stereotipiniai dalykai.

Tačiau šiais laikais jau yra pozityvi tendencija: berniukai ugdomi kitoje šviesoje, jie gali rodyti ir kalbėti apie savo jausmus. Jie gali žaisti su tais žaislais, kokiais nori, bei rengtis įvairių spalvų drabužiais ar vertis auskarus į ausis, augintis plaukus. Tačiau kitas kraštutinumas – visiškai tai neigti“, - pasakojo psichologė.

Anot psichologės I.Šulcienės, verta pasvarsyti apie tai, kad kraštutinumai ir mada yra praeinantys dalykai. Svarbiausia vaikui – tiek berniukui, tiek mergaitei - perduoti pagrindines vertybes ir žinias bei išugdyti dorą žmogų. Svarbu, kad mergaitė būtų mergaitiška ir nereikia versti jos daryti kažko priešingai, tas pats ir kalbant apie berniukus.

Mes, šiuolaikiniai tėvai, iš vienos pusės, norime eiti kartu su laiku ir jau savo vaikų stengiamės neberiboti sakydami, jog mašinėlės – tai tik berniukų žaislas, o rožinė spalva – tik mergaitėms, bet, iš kitos pusės, ieškome, o kur gi tos laisvės horizontas...

JEIGU AUGINI MERGAITĘ, SPAUSK ČIA->>

20140131185333-30880.jpg

JEIGU AUGINI BERNIUKĄ, SPAUSK ČIA->>

20140131185429-68368.jpg

Ekspertai
Gintarep Gintarep 27. Apr 2014, 10:39

na mano mergaite nezaidzia su "mergaitiskais " zaislais ir tikrai neburukau ir nebruksiu...daug kas man sako, kad "bus bloga mama"....nemanau, nes as pati nezaidziau su "mergaitiskais" zaislais, buvau aprengta tuo, ka turejo ir ka , jei berniukiska palta devejau turejau tapti berniuku???? ir tikrai ne prasciausia mama esu...