Poliomielitas: kaip apsaugoti vaiką nuo šios ligos

Poliomielitas: kaip apsaugoti vaiką nuo šios ligos

20. Feb 2012, 09:00


Pirmaisiais metais mažylis gauna daugelį pagrindinių skiepų. Vienas iš jų - nuo poliomielito. Tačiau ne visi galbūt žinote, kokia tai liga. Apie tai, kuo ši liga pavojinga ir kodėl būtina paskiepyti mūsų mažuosius, „Mamyčių klubui“ sutiko papasakoti šeimos gydytoja Roma Valantiejūtė.

 

Pagal Lietuvos vaikų skiepijimų kalendorių vaikams vakcinacija inaktyvuoto poliomielito vakcina (IPV) atliekama:

 

*2, 4, 6 ir 18 mėnesių amžiaus (skiepijama kombinuota kokliušo-difterijos-stabligės-poliomielito-Hib vakcina) ir

*prieš pradedant lankyti mokyklą, 6-7 metų amžiaus (skiepijama kokliušo-difterijos-stabligės-poliomielito vakcina).

 

Kas yra poliomielitas?

 

Graikų kalba „polios“ – pilkas, „myelon“– pilkoji smegenų medžiaga.

 

POLIOMIELITAS – labai užkrečiama liga, jį sukelia trijų tipų poliovirusai. Serga tik žmonės, dažniausiai vasarą ir rudenį. Poliovirusų randama sergančių žmonių ryklėje, išmatose. Inkubacinis periodas 3 – 35 dienos. Užsikrečiama per burną, vartojant užkrėstą vandenį, maistą.

 

Kaip poliomielitas plinta?

 

Virusas patekęs į organizmą dauginasi ryklėje, virškinimo trakte, limfmazgiuose, po to patenka į kraują ir iš čia gali patekti į centrinę nervų sistemą, dažniausiai nugaros smegenis ir galvos smegenų kamieną.

 

Kuo ši liga pasireiškia?

 

Poliomielitas gali pasireikšti įvairiai: 95 procentai užsikrėtusiųjų perserga be simptomų. Jie to nežinodami gali platinti ligą (poliovirusų keletą savaičių būna išmatose). 4-8 procentams žmonių poliovirusai sukelia lengvą ligos formą, primenančią gripą ar žarnyno infekciją.

 

Būna karščiavimas, ryklės perštėjimas, pykinimas, pilvo skausmas, viduriavimas. Pasveikstama per savaitę, nervų sistema nepažeidžiama.

 

3 procentais atvejų poliovirusai patenka į CNS ir sukelia serozinį meningitą arba paralyžinį poliomielitą.

 

Paralyžiniu poliomielitu suserga vidutiniškai 1 iš 200 užsikrėtusių žmonių. Poliovirusai iš kraujo patenka į nugaros smegenų ar smegenų kamieno (apatinė galvos smegenų dalis) pilkąją medžiagą.

 

Ligos pradžia panaši į lengvą kvėpavimo takų ar žarnyno infekciją, po to būna pagerėjimas, paskui vėl pakyla temperatūra, atsiranda nugaros, galūnių skausmai, paralyžius. Žuvus neuronams, jų inervuojamas raumuo negauna stimuliacijos, susilpnėja, atrofuojasi.

 

Antivirusiniai vaistai neveikia poliovirusų. Gydymas yra simptominis, skiriami vaistai nuo skausmo, karščiavimo, taikoma mechaninė plaučių ventiliacija, fizioterapijos procedūros, siekiant išvengti raumenų atrofijos.

 

Kokios paralyžinio poliomielito išeitys?

 

Daliai ligonių pažeisto raumens funkcija atsistato visiškai ar iš dalies. 25 procentams žmonių lieka lengva negalia, 25 procentams – ryški negalia. Raumenų paralyžius gali sutrikdyti galūnės augimą, atsirasti kontraktūros, skoliozė, osteoporozė Galutinio pažeidimo mastai išaiškėja po 6 - 12 mėnesių. Pakitimai, išliekantys ilgiau nei 12 mėnesių, dažniausiai yra negrįžtami.

 

Maždaug 25–40 procentų persirgusių paralyžiniu poliomielitu po 30 – 40 metų atsiranda raumenų silpnumas, nauji paralyžiai. Tai – neinfekcinis procesas, toks žmogus neišskiria poliovirusų. Mirštamumas paralyžinio poliomielito atveju – 2-10 procentai.

 

Ar skiepijimas tikrai efektyvus?

 

Nėra poliomielito gydymo, yra tik jo prevencija. Pagrindinė profilaktikos priemonė – skiepai. Yra dvi vakcinos nuo poliomielito – OPV ir IPV, abi suformuoja imunitetą nuo trijų poliovirusų tipų.

 

OPV – oralinė poliomielito vakcina, pradėta naudoti 1961 metais. Ji buvo pirmo pasirinkimo vakcina kovojant su epidemijomis. Joje yra gyvų susilpnintų poliovirusų. Vakcina įskiepijama lašinant į burną. Vakcininiai poliovirusai dauginasi žarnyne ir yra išskiriami į aplinką.

 

Pradėjus plačiai naudoti OPV, buvo pastebėta, kad retai, maždaug 1 iš 2,4 mln. paskiepytųjų OPV, atsirasdavo vakcininio poliomielito viruso sukeltas paralyžius, todėl buvo nuspręsta tęsti skiepijimą saugesne vakcina - IPV.

 

IPV – inaktyvuoto poliomielito vakcina, pradėta naudoti 1955 metais. Joje nėra gyvo viruso ir ji negali sukelti ligos. Ji brangesnė, skiepijama injekcijomis. Po skiepijimo IPV gali atsirasti nedidelis paraudimas, patinimas. Rimtų šalutinių reakcijų nėra dokumentuota.

 

Ar verta skiepytis nuo poliomielito, jei daugumoje pasaulio šalių nebėra poliomielito?

 

Kol pasaulyje yra nors vienas poliomielitu užsikrėtęs žmogus, yra rizika, kad virusai gali išplisti po pasaulį. Virusas lengvai plinta tarp neskiepytų žmonių. Lietuvoje nuo poliomielito pradėta skiepyti 1957 metais, paskutinis laukinio poliomielito atvejis registruotas 1972 metais, povakcininio – 1992 metais. Laisvos nuo poliomielito šalies sertifikatą Lietuva gavo 2001 metais.

 

Dar šiek tiek faktų:

 

Poliomielitas – viena labiausiai bauginančių XX amžiaus ligų JAV (kol neatsirado AIDS). Anksčiau – viena dažniausių nuolatinės negalios priežasčių JAV. Dar antikos laikais buvo minimos luošinančios ligos, primenančios poliomielitą. Pirmieji ligos protrūkiai Europoje ir JAV pradėti registruoti XIX amžiuje, epidemijos pradėjo kilti XX amžiaus pradžioje, susirgdavo vis daugiau žmonių. Piką epidemija Valstijose pasiekė 1952 metais, kai buvo diagnozuota 21000 paralyžinio poliomielito atvejų.