Pojūčiai ir vaikai

Pojūčiai ir vaikai

16. Aug 2011, 07:30

 

Kiekvienas iš vaikų turi dominuojantį pojūtį, pavyzdžiui, vienam itin svarbus lietimas, o kitas nepaprastai jautrus kvapams. Kokį vaiką augini Tu?

 

1.Vaikas - lietėjas


Tokiam vaikui labai svarbus lytėjimas ir lietimas. Pavyzdžiui, kai jam liūdna, jis labai nori būti apkabintas, glostomas, myluojamas. Jam labai patinka, kai jis laikomas už rankos. Jie ramūs, kai juos sūpuojate. Net paaugę, gulėdami savo lovelėje, jie mėgsta, kai mama yra šalia, paduoda jam ranką, ir vaikutis taip užmiega.   


Kai vaikai ožiuojasi, tokio tipo vaikui nusiraminimui irgi patiks būti paimtam ant rankų, t.y. labai svarbus fizinis kontaktas. 

 


2. Vaikas - klausytojas

 

Tai vaikas, kuris nuo pirmų dienų mėgsta klausytis. Jam labai svarbus žmogaus balso tembras ir tonas. Jie savo emocijas ir jausmus irgi tarsi „įgarsina“: supykę garsiai verkia ar garsiai barškina į stalą siekdami dėmesio.

 

Tokie vaikai labai mėgsta klausytis muzikos, todėl leiskite jam namuose paklausyti įvairių melodijų, vaikiškų dainelių, pasakų. Kai vaikas suirzęs, padėtų rami klasikinė muzika.

 

Kai toks vaikas paauga ir, pavyzdžiui, mokosi eilėraščio, jam lengviau mokytis jį girdint, o ne skaitant iš knygos.  

 

3. Vaikas- stebėtojas  


Tai toks vaikas, kuriam itin svarbu tai, ką jis mato, jo jautrūs regos pojūčiai. Vaikai mokosi vizualiai stebėdami ir imituodami, jie yra saugūs ir ramūs, kai savo regos lauke mato tėtį ar mamą.

 

Jie mėgsta įvairių formų, spalvų ir dydžio žaislus, paaugę gali lengvai išmokti skaityti. Žinoma, nereikia tuo piktnaudžiauti ir, pvz., leisti tokiam mažyliui per dienas žiūrėti TV. Šio tipo vaikučiams labai patinka įvairios knygutės.


 

4. Vaikas, kurio dominuojantys pojūčiai - kvapas ir skonis 



Šie vaikai yra itin susiję su emociniu pasauliu, labai jautrūs ir pažeidžiami. Jiems nepatinka aštrūs garsai, ryškios šviesos ir stiprūs kvapai bei skoniai. Tokiems vaikučiams ypač reikia jūsų meilės, dėmesio ir apkabinimų, jie nuolat reikalauja dėmesio įrodymų: „Mama, ar tu mane myli?“.

 

Leiskite savo vaikui žinoti, kad jūs jį mylite visada. Kai jis blogai elgiasi, tai tėra blogas elgesys, o ne blogas vaikas. Kad jūs visada jo pusėje.

Žinoma, kaip ir kalbant apie temperamento tipus, labai retai, o gal ir niekada nebūna gryno tipo.

 

Kiekvienas vaikas turi daugiau ar mažiau įvairių tipų bruožų. Visgi žinant, kas būdinga kokio tipo vaikui, galime labiau suprasti jo poelgius ir padėti jam jaustis mylimam šiame pasaulyje.

 

Kokį vaiką augini Tu?

16. Aug 2011, 12:20

Manasis lietėjas 😀 Bet ne tik, tinka ir kiti bruožai