Po vienu stogu – visos vaikų reabilitacijos paslaugos

Po vienu stogu – visos vaikų reabilitacijos paslaugos

07. Mar 2018, 10:58 GemmaCentras GemmaCentras

Vaikų reabilitacija – pagalba vaikams sveikstant po patirtų traumų ar operacijų bei pagalba šeimoms, auginančioms sutrikusios fizinės ir psichinės raidos vaiką.

Reabilitacijos ir slaugos centre “Gemma” atliekama vaikų reabilitacija. Tai kompleksas paslaugų, kurios apima FMR gydytojo konsultaciją, kineziterapiją salėje arba baseine, ergoterapiją, fizioterapiją ir masažus.

Teikiant vaikų reabilitacijos paslaugas, dirba ergoterapeutų ir kineziterapeutų komandos. Kiekvienam pacientui sudaromas individualus reabilitacijos planas.  Užsiėmimų ciklo pradžioje vertinama vaiko judesių raida, sudaromas individualus užsiėmimų planas, kuris stebint procesą yra koreguojamas atsižvelgiant į vaiko poreikius. 

Kaip vyksta

Pirmosios konsultacijos metu FMR gydytojas panaudojęs specialias technines ir fizines priemonės nustatys vaiko organizmo funkcijų sutrikimo laipsnį ir sudarys išsamią individualią reabilitacijos programą.

Kineziterapijos metu specialistas, įvertinęs vaiko galimybes ir gydytojo rekomendacijas, parenka individualius pratimus. Pratimai gali būti atliekami salėje arba vandenyje.

Kineziterapija vandenyje lavina viso kūno raumenyną, padeda stiprinti imunitetą, gerina širdies ir kvėpavimo sistemų veikla. Vaikai mokomi nebijoti vandens, išmokomi plaukti savarankiškai arba su minimalia pagalba. Kineziterapijos vandenyje užsiėmimų metu gerinama vaikų laikysena, profilaktiškai veikiamas stuburas. Tokių užsiėmimų metu gerinama vaiko psichoemocinė būklė, vanduo sustiprina pasitikėjimo savimi įgūdžius. Baseinas atpalaiduoja vaiko nervų sistemą ir ypač rekomenduojamas padidintą ar sumažintą raumenų tonusą turintiems vaikams. Dažnai vaikų gydytojai ar neurologai plukdymą rekomenduoja derinti su masažu. Reguliarūs apsilankymai baseine padeda normalizuoti raumenų tonusą ir nervų sistemą.

Kineziterapinė mankšta salėje skatina vaikų kognityvinę ir motorinę raidą, padeda greičiau atsigauti po operacijų ar traumų. Darbas su kineziterapeutu grąžina traumuotos vietos aktyvumą, todėl daug greičiau atsistato raumenys, normalizuojasi sąnarių judesių amplitudė. Specialiai parinkti kineziterapiniai pratimai stimuliuoja fizinį augimą, protinę raidą, teigiamai veikia kraujotaką, kvėpavimą ir medžiagų apykaitą. Normalizuoja raumenų tonusą. 

Spartesniam sveikimui

Ergoterapeuto darbas su vaiku vyksta parenkant tikslingas veiklas, specialius, individualiai orientuotus lavinančius žaidimus ir užduotis. Lavinama smulkioji motorika, pažinimas, kalbos raiška ir supratimas. Ugdomos pažintinės funkcijos, dėmesio koncentravimas, mokoma kasdienių įgūdžių, sprendžiamos įvairios su savarankiškumu susijusios problemos. Taikomi sensorinės integracijos elementai lavinant vaiko jutimus, reikalingus pasaulio pažinimui. Užsiėmimų ciklo pradžioje vertinama vaiko judesių raida, sudaromas individualus užsiėmimų planas, kuris stebint ergoterapijos procesą yra koreguojamas atsižvelgiant į vaiko poreikius. 

Gydytojų paskirtos fizioterapijos procedūros - neatsiejama reabilitacijos priemonė, kuri yra taikoma po ligų arba sveikatingumo tikslais. Fizioterapinės procedūros atliekamos šiuolaikiniais aparatais ir įranga.
Kiekviename vaikų reabilitacijos etape pacientai yra stebimi medikų ir pagal poreikį bei progresą individualios programos gali būti koreguojamos.