Po darželio – į būrelį?

Po darželio – į būrelį?

05. Oct 2012, 10:00

Ar verta po darželio vaiką vesti į papildmus būrelius? Gal palūkėti, kol jis bent eis į mokyklą?


Konsultuoja "Šilagėlės" darželio Žvėryne vadovė Danguolė Milašienė, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Kalbant apie tai, reikia ar ne papildomo ugdymo būrelių vaikui po darželio, siūlau atsižvelgti individualiai į kiekvieną vaiką. Jeigu tėveliai mato, kad jų vaikui to reikia, kodėl gi ne? Papildomo ugdymo būrelius po darželio vertinu gerai, kai kalbame apie labai aktyvius vaikus, kurie „neišsikrauna“ per dieną. Kodėl gi tokio vaiko neleidus papildomai į šokio, sporto ar kitą užsiėmimą?

 

Padūkusiam vaikui taip pat tiktų mokytis susikaupimo, pavyzdžiui, dailės užsiėmimuose, kur atsisėdęs jis susikaupia piešdamas. Tačiau yra ir kitokių vaikų, kurie labai lėti, greitai nuvargsta, tokių mažylių siūlyčiau neapkrauti per daug. Tėveliai turi labai gerai apgalvoti, ar tokiam vaikui tinka papildomi užsiėmimai.

 

Būna, kad mes, pedagogai, pasiūlome tėvams pagalvoti apie papildomus užsiėmimus vaikui, kai pastebime, kad vienas ar kitas vaikas yra itin muzikalus ar moka plastiškai judėti. Pasiūlome tėveliams paieškoti vaikui papildomų muzikos ar baleto užsiėmimų.

 

Kartais tėvai perkrauna vaikus, po darželio veda į vieną, antrą, trečią. Vaikas niekaip negali suprasti, kodėl jam čia reikia visur eiti, jam pasidaro neįdomu, ir jis niekur negali įsitvirtinti.

 

Gal verčiau paimti vieną ugdymo sritį, pvz., sportą arba dailę, ir ta linkme eiti? Kartais po savaitgalio pastebime, kad vaikai ateina į darželį pervargę, nes savaitgaliais vyksta papildomos mokyklėlės, dar į baseiną po to tėvai nusiveda... Pervargęs vaikas yra irzlus, jis nesusikaupia, nenori klausyti. Paprastai pačiuose darželiuose yra veiklos -  tai ir muzikos, dailės užsiėmimai.

 

Svarstant, reikia vaikui būrelių ar ne, siūlyčiau atsižvelgti ne tik į jo temperamentą, bet sveikatos būklę. Būna, kad vieni vaikai labiau linkę sirgti už kitus.  Siūlyčiau pasikonsultuoti su specialistais prieš priimant sprendimą – su vaiko gydytoja, lankomo darželio pedagogais, būrelio vadovais. Mama geriausiai pažįsta savo vaiką, ir pasitarusi su specialistu, priims tinkamą sprendimą.

 

Ar Jūsų darželinukai lanko papildomus būrelius, veiklas, ne darželyje?

05. Oct 2012, 11:15

Aš manau, kad būtina vaikučius papildomai lavinti. Jei ne, darželyje teikiamose būreliuose, tai po jo tikrai . Bet, kiek žinau, dauguma darželių didesnį ar mažesnį būrelių paketą siūlo, tai galima išsirinkti sau tinkamą, o jei netinka - lavinti vaikiuką po darželio, arba pratęsti, tobulinti įgūdžius tam tikroje srityje ir po darželio.

Pagrindus savęs lavinimo gauname darželyje, o vėliau dar tęsiame mokykloje. O suaugę naudojamės tuo, ką įgijome ansčiau, t.y. pasitikėjimą savimi, kūrybiškumą, mokėjimą šokti, groti kokiu nors instrumentu ir pan.