Pirmosios kūdikio savaitės: kaip tėtis gali padėti ir prisidėti?

Pirmosios kūdikio savaitės: kaip tėtis gali padėti ir prisidėti?

16. Mar 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmosios kūdikio savaitės - košmaras namuose. Kaip tėtis gali padėti buityje, koks jo vaidmuo, kuo jis gali pagelbėti mamai, rūpinantis kūdikiu?

Pasak psichologės Sonatos Vizgaudienės, senokai praėjo tie laikai, kai jauni tėveliai savo ką tik gimusius vaikus pamatydavo tik per ligoninės langą, o žaisti su jais pradėdavo šiems pradėjus vaikščioti. Tapo normalu, kad tėtis savo pareigas pradeda eiti nuo pat pirmų susipažinimo su vaikeliu akimirkų.

Laukdama pirmojo vaikelio būsimoji mamytė dažniausiai labai domisi vaikelio priežiūra, nes tai visiškai naujas jos vaidmuo ir be galo atsakingas. Tėveliams iš pradžių tai gali neatrodyti labai svarbu.

Suprantama, kad vyrams nelabai įdomu skaityti, kaip reikia maudyti ar maitinti mažylį, kaip jį tinkamai aprengti ir pan. Taip jau gamtos surėdyta, kad dažniausiai visuos šiuos dalykus geriau išmanyti turi moteris. Bet visgi labai pravartu kartu su savo partnere apsilankyti nors viename užsiėmime (kursuose), kuriuose kalbama apie mažylio priežiūrą. Juose labai paprastai, greitai ir aiškiai paaiškinama tokie iš pradžių sudėtingais atrodantys dalykai, kaip tinkamai tik gimusį vaikelį paimti ant rankų, kaip jį nešioti, kaip pakeisti sauskelnes, parengti vonelę maudymui ir jį išmaudyti bei daugelį kitų smulkmenų, kuriuos žinodamas būsimasis tėvelis jausis daug tvirčiau ir galės tinkamai padėti jaunai mamytei.

Juk gali būti, kad būtent jūs pirmas turėsite paimti savo mažylį į rankas, nes mamytė po gimdymo turės atsigauti. Būtent jūs dar ligoninėje turėsite jį panešioti, pakeisti sauskelnes. Taigi pasiruoškite, kad nebūtų streso nei jums, nei jūsų partnerei. Aišku, gali būti, jog daugelis vyrų tai daro natūraliai ir nepasirengę, bet gali pasitaikyti ir taip, kad žinių stoka jums kels nepasitikėjimą savo jėgomis.

Košmaras ar naujų išgyvenimų metas?

Pirmosios savaitės su mažyliu namuose gali tapti būti košmaru, bet gali būti ir malonių naujų išgyvenimų metas. Tai labiausiai priklauso nuo mamos ir vaikelio savijautos bei partnerių tarpusavio santykių kokybės. Jei tiek vaikelio, tiek mamos sveikata gera ir nauji tėveliai sutaria, sugeba ramiai spręsti kylančias problemas, šis metas puikus.

Juk taip gera auginti savo mažylį, juo rūpintis, džiaugtis tuo, kad jį turite. Visgi svarbu dar negimus vaikeliui įsisąmoninti, jog pasikeitimai neišvengiami.

Keletas patarimų naujai iškeptiems tėveliams:

Gyvenimo centru tampa jūsų mažylis. Supraskite, kad mamytei pradžioje svarbus tik jis. O vaikelis pirmomis savaitėmis ir reikalauja daug dėmesio, nes reikia dažnai jį maitinti, keisti sauskelnes, maudyti, jį raminti ir pan. Vėliau vaikelio priežiūra palengvėja, nes atsiranda dienotvarkė, įgūdžiai, pasidaro aiškūs vaikelio poreikiai. Į naujagimio priežiūrą turi aktyviai įsitraukti ir tėvelis, ypač jei jis išeina mėnesį vaikelio priežiūros atostogų.

Padėkite būsimai mamytei, kaip tik galite

Juk moteris po nėštumo bei gimdymo būna tikrai išvargusi ir turi atgauti jėgas, išmokti maitinti vaikelį ir visus kitus reikalingus dalykus. O jūs galite tikrai daug, pavyzdžiui, paduoti vaikelį mamai, jei reikia, jį panešioti, pakeisti sauskelnes, atsikelti prie vaikelio naktį, jei šis verkia, išeiti su juo į lauką. Vyrai gali daryti viską, tik, deja, maitinti krūtimi ne :)

Padėdami jaunai mamytei, ne tik pelnysite jos palankumą, bet ir toliau stiprinsite ryšį su savo vaikeliu. Taigi nauda neabejotina. Jei negalite išeiti mėnesio atostogų, padėkite mamytei vakarais ir savaitgaliais. Nors jūs ir darbe pavargstate, bet moteriai su vaikeliu būti apskritą parą gana nelengva. Jai reikia nors kiek pagalbos. Svarbiausia ji turi pajausti, kad gali į jus atsiremti. Tada ir pogimdyminės depresijos tikimybė stipriai sumažės.

Taigi užsiėmimų namuose gerokai padaugės, bet jie malonūs. Jei pavargsite, kas tikrai normalu, prisiminkite, kad taip bus tik pakankamai trumpą laiką, nes vaikeliui augant jo poreikiai pasikeis. Be to, kai vaikelis miegos, pasiūlykite partnerei arbatos ir kartu pasėdėkite, pasikalbėkite.

Jei tik mamytei kyla noras išeiti prasiblaškyti, būtinai pabūkite su mažyliu ir ją išleiskite iš namų. Pamatysite, ji grįš puikios nuotaikos, kuria užkrės tiek jus, tiek mažylį. Taip pat susitarkite, kad išeiti iš namų prasiblaškyti būtina ir jums. Stenkitės taip susiderinti savo poreikius, kad visai šeimai tai tiktų ir niekam nekeltų neigiamų emocijų.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad dėl įvairių dalykų, susijusių su vaikelio priežiūra, svarbiausia nuomonė yra mamos, nors ji ir nepatyrusi. Tėvelio nuomonė būtina, bet ji tik patariamoji. Jeigu bandysite per daug kištis į įvairius dalykus, tokius kaip, su kuo ir kiek rengti mažylį, vaistai nuo pilvuko dieglių geri ar nelabai, kaip mama turi maitinti mažylį ir pan., sukelsite šeimoje nereikalingą įtampą ir daug neigiamų emocijų.

Jūs turite palaikyti jauną mamytę, o ne abejoti, kad ji vis kažką daro ne taip. Jei jums kažkas nelabai patinka, švelniai apie tai pasikalbėkite, išsakykite savo nuomonę, bet jos nebrukite. Jokiu būdu nekritikuokite savo partnerės, juk jūs abu dar tik mokotės būti tėveliais ir nei vienas nesate ir niekada nebūsite tobuli.

Tėčiai turi tikėti, kad jie gali puikiai prižiūrėti kūdikį

Jau minėjau, jog vyrai sugeba daryti viską nuo sauskelnių kėtimo iki mišinėlio paruošimo ir pamaitinimo, jei to reikia. Jie tikrai gali pasilikti su vaikučiais vieni ir puikiai susitvarko su visomis iškylančiomis buitinėmis situacijomis. Visgi tėveliams reikia žinoti, kad jeigu kas jiems bus neaišku, tikrai galės paskambinti mamytei ir pasitikslinti.

Jeigu Jums, būsimi tėveliai, neramu, ar įmanoma vyrui gerai pasirūpinti kūdikiu, pasikalbėkite apie tai su draugais, kurie jau turi vaikų. Šie tikrai jus nuramins.

Partnerės turi pasitikėti vyrais - tėčiais

Yra moterų, kurios mano, kad tik jos gali geriausiai pasirūpinti savo vaikais ir nieko prie jų neprileidžia, nebent savo mamas. Neretai šios mamytės pervargsta ir skundžiasi, jog vyrai joms visai nepadeda. O kaip gali padėti, jeigu yra atribojami nuo kūdikio priežiūros? Taigi moterims, kurioms atrodo, kad vyrai visai neprisideda prie kūdikio auginimo, verta atkreipti dėmesį, ar pačios prie to neprisidedate jais nepasitikėdamos.

Aktyviai įtraukite tėvelį į vaikelio auginimą ir pačios tuo negalėsite atsidžiaugti. Jei vyrai sugebės tiek darbais, tiek žodžiais ir švelnumu parodyti, kaip myli savo mažylį ir jo mamytę, pirmosios savaitės gimus vaikeliui visai šeimai taps puikiu naujų atradimų laikotarpiu.

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Naujas projektas "Geriausias tėtis pasaulyje". Dalyvaukite!



20150202141724-85970.jpg

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola