Pirmoji pagalba vaikui persikaitinus saulėje

Pirmoji pagalba vaikui persikaitinus saulėje

29. Jun 2020, 09:59 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Karščiai kol kas nesitraukia. Tad prieš ruošiantis su vaikučiu lepintis saulėje, atminkite, kad mažylių oda labai jautri tiesioginiams saulės spinduliams.

Karštis – didelis išbandymas mažylio organizmui, ypač iki 3 mėnesių amžiaus, kol dar nesusiformavusi kūno termoreguliacija.

  • Neikite pasivaikščioti 11-16 valandomis, kai saulė ypač aktyvi ir didžiausia tikimybė gauti nemažą dozę ultravioletinių spindulių.
  • Aprenkite mažylį natūralaus pluošto drabužėliais, geriausiai tam tiks orui pralaidi medvilnė.
  • Troškulys ir fizinis aktyvumas – papildoma našta vaikučio organizmui, todėl gerti karštomis dienomis mažyliams reikia duoti kuo daugiau. Žindomiems mažyliams dažniau duokite atsigerti mamos pienuko, kitiems – vandens arba vėsios ramunėlių arbatos. Svarbiausia, mažylio organizme palaikyti reikiamą skysčių kiekį.
  • Išvengti odos nudegimų saulėje padės tinkamai pasirinktas apsauginis kremas - rinkitės specialiai skirtą vaikams su SPF 50 faktoriumi. Kremą patepkite prieš dvidešimt minučių einant į lauką. Kadangi vaikučiai dažnai praleidžia vandenyje, tad tepti apsauginį kremą reikėtų kas 2-3 valandas.
  • Galvą – tiek suaugusio, tiek vaiko turėtų dengti plačiabrylė skybėlatė ar kepurė, apsaugantį ne tik veidą, bet ir kaklą bei pečius nuo saulės.

Jei jau vaikutis persikaitino saulėje:

  1. Veskite kuo greičiau į pavėsį,
  2. Duokite gerti vandens,
  3. Uždėkite ant kaktos šaltą kompresą, o kūną patepkite vėsinančiu specialiu kremu.
  4. Jei pakilo aukšta temperatūra, duokite ją mažinančių vaistų ir kvieskite gydytoją.

Ar tai saulės smūgis?

Jei vaikas tampa pasyvus arba atvirkščiai – labai aktyvus, verkia, visada laikosi sau už galvytės, vyresni vaikai gali pasiskųsti galvos skausmu, dingo apetitas, svaigsta galva – visa tai gali būti saulės smūgio simptomai.

Pasak pediatrės Anos Birkos, jei tai saulės smūgis, vaiko oda tampa karšta, raudona ir sausa. Vaiką reikia nunešti į pavėsį, paguldykite, kad galva būtų aukščiau kūno.

Jei vaikas turi sąmonę, reikia duoti jam gerti – vandenį, arbatą, sultis ir t.t., svarbiausia – skysčiai! 

Vaiką reikia išlaisvinti iš ankštų rūbų ir ant galvos uždėti šaltą kompresą.

Jei mažylis pabalo ir artinasi apalpimas, reikia jį nunešti į vėdinamą patalpą ir pasistenkite jo galvą trumpam palenkti tarp kojų, kad kraujas greičiau tekėtų į galvą. Tokioje padėtyje vaiką palikite 1 – 2 minutes. Arba pakelkite kojas aukščiau kūno, tada taip pat galva greičiau aprūpinama kraujo tekėjimu.

Jeigu vaikas periodiškai netenka sąmonės – NEDELSIANT KVIESKITE GREITĄJĄ PAGALBĄ!!!