Pirmoji košė: kokia ji?

Pirmoji košė: kokia ji?

09. Apr 2012, 08:30

Kokia turi būti pirmoji košė - grūdinė ar daržovinė? Kokiomis porcijomis duoti? Ar galima naudoti sidabrinį šaukštelį maitinant kūdikius? Apie visa tai kalbamės su šeimos klinikos "Sveika pradžia" neonatologe, dr. Egle Markūniene.

 

Pirmoji košė - kokia ir nuo kada?

 

Pirmoji košė pradedama duoti nuo šešių mėnesių, pradedant nuo 1 arbatinio šaukštelio – 2 valgomų šaukštų ir didinant po truputį iki 100 gramų (maždaug saujelė). Bet, pasak gydytojos, visuomet turime žiūrėti vaiko poreikius, nebūtinai jis turi suvalgyti tiksliai šimtą gramų.

 

Kas ta pirma košė? Pasirodo, ji net nėra įvardijama. Rekomeduojama, jog pirmąją košę turi sudaryti tai šaliai, kurioje vaikutis gyvena, būdingi maisto pruduktai.

 

"Lietuvoje nesutariama, nuo ko pradėti vaikutį primaitint – nuo grūdinių ar daržovių košių. Yra tam tikras dualizmas. Iki sovietmečio visuomet pirmiausiai buvo įvedamos kruopų košės, ne daržovės. Vėliau atsirado teorija, kad pirmiausia reikia nuo daržovių košes pradėti.

 

Iš tiesų nėra taip labai svarbu, nuo ko pradėsime. Tačiau svarbu atsiminti – gaminti košes tik tai vienai dienai, negalima šaldyti košių, kaip kurios mamoms mėgsta daryti", - paaiškino gydytoja E.Markūnienė.

 

O ką daryti, jei vaikutis nevalgo naminių košių? Jei vaikas nevalgo naminių košių, gydytoja patarė naudoti pirktines: "Nesigraužkite labai, kad kūdikis nevalgo jūsų gamintų košių. Tuomet naudokite pirktines, juk nebus vaikutis alkanas. Visgi rekomenduojamos naminės, pagmintos tą pačią dieną".

 

Pirmos košės maitinimas trunka vieną mėnesį.

 

Kaip ruošti kruopų košes?

 

Jeigu pradėjote primaitinimą nuo grūdinių košių, galite naudoti visas jų rūšis: avižines, kvietines, miežines, ryžių, sorų, net lęšių (šios kruopos labai populiarios Prancūzijoje, jos labai vertingos, tačiau Lietuvoje retai vartojamos).

 

Kaip patarė gydytoja, kruopų košes reikia išvirti, sutrinti, bet ne iki miltų smulkumo, tegu lieka kelios kruopelytės, kad mažylis galėtų dantenomis pagromuliuoti.

 

Jei košės, kurios ilgiau verda ir sunkiau suverda, galite naudoti dribsnius, pavyzdžiui, kviečių. Tačiau ryžius virkite ne dribsnių pavidalu, o paprastas kruopas.

 

Iki metų vaiką turime supažindinti su visomis kruopų rūšiis ir visais maisto produktais.

 

Kokia turi būti košės konsistencija?

 

Verdant košes dažnai iškyla mamoms klausimų - kokio tirštumo turi būti košytė.

 

"Pavertus šaukštelį ji neturi išbėgti kaip skystimas, o visiškai apvertus šaukštą – neturi prikibusi likti, ji turi pamažu nukristi. Štai tokia geriausia košės konsistencija", - patarė neonatologė.

 

Kokia tinkama košės porcija?

 

Pirmiausia verta žinoti, kokia yra kūdikio skrandžio talpa:

 

6-8 mėnesių amžiaus – 250 ml

8-12 mėnesių amžiaus – 280 ml

12-23 mėnesių amžiaus – 350 ml

 

Taigi, maitindami vaikutį, turėkite tai galvoje.

 

"Tačiau nereiškia, kad visą skrandžio talpą turime užpildyti. Realiai vaikučio skrandukas užima 200 ml. Todėl košės vienu kartu duokite apie 100 ml, kad liktų dar pienukui atsigerti", - paaiškino gydytoja.

 

ĮDOMU: Sriubos iki metukų vaikui nebūtinos, svarbiausias maistas jam yra tiršta košė.

 

Kokiu šaukštuku maitinti?

 

Kai dygsta dantukai, jie būna labai jautrūs, todėl netinkami metaliniai arba sidabriniai šaukšteliai.

 

"Kartais tėveliai pirmosios košytės proga vaikučiui padovanoja sidabrinį šaukštelį. Tačiau neretai padaro „meškos pasalaugą“ – vaikutis nebenori valgyti košės. Kodėl? Ogi sidabras turi kvapą ir skonį, todėl netinka, tai gali atbaidyti vaikutį nuo maisto. Geriausias - plastikinis ar medinis šaukštelis", - pasakojo E.Markūnienė.