Pirmieji žingsneliai ir kojyčių problemos

Pirmieji žingsneliai ir kojyčių problemos

20. Jun 2012, 10:00

Ar vaikas pilnapadis? Ar kojyčių forma taisyklinga? Šie klausimai iškyla ne vienam tėveliui, mažyliui pradėjus vaikščioti. Specialistai tikina, kad pastaraisiais metais vis daugiau tėvų kreipiasi dėl įvairių vaiko kojyčių problemų.

 

Pirmiausia, jei jums kyla kokių nors įtarimų ar neramumų dėl pradedančio vaikščioti vaikučio pėdučių, pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju, o tik tuomet, jei reikės, jis išrašys siuntimą pas ortopedą ar kitą specialistą rimtai apžiūrai.

 

Pirmaisiais metais pėdutės skliautas neturi aiškios formos

 

Ar vaikas pilnapadis? Šis klausimas tėvams bene dažniausiasi iškyla. Normalu, jei pirmaisiais gyvenimo metais vaiko pedutės skliautas dar neturi aiškios formos.

 

Pasak vaikų traumatologo–ortopedo Jono Baltrūno, mažiems vaikams būdinga tai, kad judesių amplitudė yra žymiai didesnė negu suaugusiųjų.

 

„Ypatingos mankštos metukų amžiaus vaikams nereikia. Jiems leiskime lakstyti basiems vasarą po smėlį, žolytę, akmenukus, o atšalus orams galima surinkti į dėžutę akmenukų ir leisti kambaryje po juos palakstyti“, – Mamyčių klubui aiškino gydytojas.

 

Ar kojyčių forma taisyklinga?

 

Kiekvienam amžiaus periodui būdinga tam tikra pėdučių anatomija. Anot ortopedo, taip yra ir turi būti.

 

Ką tik giusiam kūdikiui kojytės bus O formos, apie metų amžiaus mažyliui jos išsitiesina, o sulaukus 2-3 metų amžiaus pasidaro X formos per kelius. Tas „iksas“ vieniems vaikams būna didesnis, kitiems mažesnis. Bet tai yra normalu.

 

Pėdutes stato į vidų

 

Pasak ortopedo, tėvai dažnai baiminasi, kad metukų ar vyresnio amžiaus vaiko pėdutės statomos į vidų, bet, kaip sako gydytojas, taip turi būti, tad nereikia nerimauti.

 

Susirūpinti tėvai turėtų, jei pėdos deformacija yra kieta – negalite vaiko pėdutės palankstyti, kai, rodos, į vieną pusę susukta pėda ir negalite niekaip pasukti. Tuomet derėtų kreiptis į specialistus.

 

Basos koytės

 

Kiekvienam pradedančiam vaikščioti mažyliui itin naudinga mankšta – kuo dažniau vaikščioti basam po skirtingus paviršius. Kai šilta lauke, stenkitės, kad vaiks kuo daugiau vaikšiotų basas, žinoma, kur saugu – tam tinkama žolė, neaštrūs akmenukai, smėlis.

 

Vaikštant po skirtingus paviršius, pėdų raumenukai refleksiškai susitraukia ir juda – taip savaime mankštinasi.

 

Pasak vaikų traumatologo–ortopedo Jono Baltrūno, batukai negydo. Tad jei mažylis šleivuoja, neskubėkite jam pirkti naujų brangių batukų.

 

31. Jul 2012, 17:23

o mano mazyle iki siol vaiksciojo normaliai,bet dabar apie menesi viena kojyte suka i kita puse buvau nuvedus pas daktara tai pasake kad viskas gerai bet po 3savaiciu skrendam i lt nuvesiu pas specialistus matysim ka jie pasakys