Pirmieji batukai: kineziterapeutės patarimai

Pirmieji batukai: kineziterapeutės patarimai

02. Nov 2012, 09:30

Mama Vytautė klausia:

 

Mūsų mažylei dabar 7 mėn. Ji jau pati savarankiškai atsistoja, kur tik gali įsikibti. Kiek girdėjau, tokiu metu, kuomet vaikelis jau stojasi, svarbu jam dėti batukus/basutes, kad jis taisyklingai statytų kojytę.

 

Dabar skaitau, kad būna batukų su supinatoriais ir be jų, bet nelabai dabar žinau, jie reikalingi, ar ne, jei ortopedas kol kas nieko neminėjo. Noriu paklausti, kokius visgi batukus pirkti?

 

Dėkoju už konsultaciją.

 

Atsako fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutė Miroslava Poimanskaja:

 

Sveiki,

 

Kai vaikutis pradeda stotis, metas pagalvoti apie pirmuosius batukus. Tai gali būti basutės su atviru ar uždaru priekiu. Taip pat turi būti tvirtas ir paaukštintas užkulnis ir  užsegimai: vienas būtinai virš čiurnos, kiti per pėdutę.

 

Kai yra uždaras batukų priekis, svarbu, kad jų ilgis buti vienu centimetru didesnis negu jo pėdutės. Nes kai vaikutis eina, pėdutė truputį pasiduoda į priekį. Vaikutis gali pradėti riesti pirštukus. Taip galima išpruovokuoti netaisyklingą pėdutės pastatymą.

 

Taip pat dar yra batukų su specialiu padu, kuris leidžia laisvai ropoti.

 

Dėl paduko išgaubimo:

 

Batų gamintojai dažniausia padaro nedidelį išgaubimą. Tai gerai dėl pilnapadystės profilaktikos. Bet kol kūdikis nepradeda gerai savarankiškai vaikščioti, negalime nuspręsti, ar jis pilnapadis, ar ne (tiksliai pilnapadystė nustatoma, kai vaikui sueina 3 metai).

 

Jei šeimoje yra pilnapadžių, tai kūdikis gali turėti polinkį pilnapadystei.