Pirmieji batukai: 4 klausimai - 4 atsakymai

18. Jan 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nauji metai - naujos rubrikos. Pristatome pirmąją – „Mamos žino viską”, kurioje kaskart spręsime vieną konkretų ir praktinį klausimą.  Šįkart – ką pradedantis vaikščioti mažylis turi būti apsiavęs namuose? Kojinytes, batukus, o gal apskritai geriau jį palikti basą?

Svečiuojamės pas Kristiną ir Andrių bei jų dukrytę Vilnę. Prieš kelis mėnesius įvyko didysis įvykis, kurio taip laukia visi tėveliai. Vilnė žengė savo pirmuosius žingsnelius ir nuo tada su kiekviena diena ji jų žengė vis daugiau ir daugiau. Tad tėveliai ėmė svarstyti - kuo gi apauti mažylę?

Tad šiame reportaže išsiaiškinsime 4 klausimus:

Ar galima vaikščioti mažyliui basam?

Kristina ir Andrius, kaip ir kiti pradedančių vaikščiotojų tėveliai, naršydami internete randa įvairiausių rekomendacijų. Viena populiariausiųjų - leisti mažyliui vaikščioti basam.

Tačiau kineziterapeutė Jurgita Skiotytė nepataria mažylio leisti namie vaikščioti basomis. Mat tokiu atveju pėdos formuojasi netaisyklingai.

"Kai vaikas eina basomis, jis remiasi bet kaip, kaip pėdutei yra patogu. Jei vasarą vaikas eitų basomis, pvz. per smėlį ar žolytę, pėdos raumenukai dirbtų, jie susitraukų ir atsipalaiduotų. Jei einate lygiu paviršiumi, pėdutei jokios stimuliacjos nėra. Tokiu atveju pėdutės stengiasi suktis į vidų, todėl natūraliai gali išsivystyti pilnapadystė", - pasakojo kineziterepautė, rekomenduojanti namie vaikučiui eiti su avalyne.

Ar tinkama išeitis yra kojinės su specialiu paduku?

Kai mažyliai tik pradeda vaikščioti, J.Skiotytė rekomenduoja juos apauti avalyne. Pataria atsižvelgti į tai, kokiu paviršiumi vaikšto mažylis. Jei slidžios grindys, jokiu būdu netinka vilnonės kojinės. Kojinės su neslystančiais padukais būtų geras variantas tuo atveju, jei kojinytė yra pakankamai gerai aptempta. Mat mažylis tai ropoja, tai atsistoja, tai vėl šliaužioja, tada kojinytė susisuka ir, kai vaikas vėl stojasi ant tokio susisukusio paduko, jo laikysena gaunasi netvirta - formuojasi neteisinga pėdos atrama.

Kuo turėtume apauti namuose savo pirmuosius žingsnius žengiančius pyplius?

Kineziterapeutės J.Skiotytės rekomendacija: basutės su guminiu, neslystančiu pagrindu, fiksuota pakulne ir išlinkimu. Tai labai svarbu formuojantis pėdutei iki trejų metų amžiaus, be to, tai suteikia saugumo.

Pirkdami vaikams kokybiškus batus, susiduriame su faktu, jog gerų batų vaikams kainos yra tiesiog šokiruojančios. Todėl ieškome praktinių sprendimų..

Ar batai gal būti dydžiu ar keliais didesni, nei reikia pagal mažylio kojytę?

Specialistė pataria pirkti šiek tiek didesnius batukus "per pirštą" - taip, kad apavus kojytę batuku, būtų vietos įkišti pirštui.

Vienam sezonui kineziterapeutė pataria turėti po vieną porą batų namams ir laukui. Na o jau apsiavę tinkamais batukais, leidžiamės kartu į pažintinę kelionę su pasauliu, kuris tampa dar įdomesniu, kai atsistoji ant savo kojų ir žengi drąsiai, saugiai ir patogiai!

20160117172019-14811.jpg