Pirmasis mažylio šaukštelis

Pirmasis mažylio šaukštelis

05. Jan 2016, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ką mama turi žinoti apie šaukštelį, ruošdamasi mažylį maitinti pirmąja koše? Apie tai Mamyčių klubą konsultuoja vaikų ligų gydytoja Vida Uleckienė.

Atėjo metas pirmajai košytei - tai dažniausiai jaudinantis įvykis šeimoje. Ir visai nenuostabu, juk atveriame savo mažyliui naują skonių pasaulį. Tačiau kokiu šaukšteliu tai darysime, verta pagalvoti, prieš išverdant pirmąją košę.

Mamyčių klubo kalbintos mamos mano, jog vaikui nėra tinkamas bet koks šaukštelis iš šeimos indaujos, ypač metalinis. Kodėl? Ogi dėl galimybės užgauti mažyliui dantenas ir dėl naudingų medžiagų sąveikos su metalu.

Šaukštelis turi būti saugus

O ką apie tai sako specialistai? Pasak Vilniaus m. Universitetinės ligoninės vaikų ligų gydytojos Vidos Uleckienės, pirmąją košę reikia maitinti tik šaukšteliu, o ne iš buteliuko.

„Tai turi būti išskirtinai vaiko šaukštelis, atitinkantis jo amžių ir burnytės dydį. Iš ko jis turėtų būti pagamintas? Tai nėra labai svarbu, svarbiau, kad jis būtų vaikučiui saugus. Tuo šaukšteliu, kuriuo jis valgo, mažylis neturėtų žaisti“, - Mamyčių klubui sakė gydytoja.

Pirmasis mažylio šaukštelis turi būti švarus, patrauklus, juo vaikučiui turėtų būti valgyti įdomu.

Ar mama gali su vaikučio šaukšteliu ragauti košę?

Natūralu, jei mamytė pirma paragauja maistą, kad vaikučui nebūtų jis per karštas ar per šaltas. Tačiau jokiu būdu, anot gydytojos, neragaukite su vaikučio šaukšteliu.

„Vaiko burnos terpė tiek bakterinio užterštumo, tiek cheminės sudėties prasme yra visai kitokia nei suaugusio. Jei mama ragaus košę su tuo pačiu šaukšteliu, perneš tas pačias bakterijas vaikui. O jeigu ji nėra visiškai sveika ar jos dantys nesveiki, tie patys užkratai pateks ir į vaiko burnytę. Tad vaiko košytę ragaukite kitu šaukštu“, - patarė vaikų ligų gydytoja V.Uleckienė.