Pirmas vaiko vizitas pas odontologą: kaip pasiruošti ir sumažinti baimę?

Pirmas vaiko vizitas pas odontologą: kaip pasiruošti ir sumažinti baimę?

02. Nov 2018, 05:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Pirmas vizitas pas odontologą daugiau nerimo kelia tėvams nei mažyliams. Tačiau svarbu užtikrinti, kad pirmoji dantukų apžiūra vaikui nebūtų nemaloni patirtis. Pasak vaikų odontologės Eglės Vitaitės-Tučkienės, čia turi pasistengti ir tėvai, ir odontologas. Tinkamai vaiką paruošus susitikimui su dantukų gydytoju, ateityje dantukų priežiūra bus kur kas sklandesnė. Specialistė papasakoja, kodėl svarbu prižiūrėti ir pieninius dantukus, o BENU vaistinės kūdikio dėžutės projekto atstovė Jovita Motiejaitienė pataria, kaip išsirinkti tam tinkamas priemones.

Pirmas vizitas – su pirmuoju dantuku

Pirmųjų dantukų dygimas daugeliui mažylių ir jų tėvų gali būti sunki patirtis. Laukiantis pirmasis vizitas pas odontologą taip pat nenuramina. Juk neretai ir patys tėvai į odontologo kėdę sėdasi be didelio entuziazmo.

E. Vitaitė-Tučkienė sako, kad reikėtų vyti visas baimes šalin ir pirmą kartą vaikutį pas odontologą atvesti išdygus pirmajam dantukui. Pirmojo vizito baimintis nereikia – tinkamai jam pasiruošus, vaikas ir antrą kartą eis su mielu noru.

„Pirmas vizitas turėtų būti linksmas ir draugiškas. Jo metu mažasis pacientas susipažins su gydytojo odontologo kabinetu ir jo personalu. Pirmą kartą apsilankius pas odontologą, gydytojas apžiūri vaiko burną, suteikia informacijos apie dantukų priežiūrą, pataria žindymo klausimais”, - apie pirmą vizitą pasakoja odontologijos klinikos „Denticija“ vaikų odontologė.

Baimes padės nuvyti knygutės ir filmukai

E. Vitaitė-Tučkienė siūlo visada iš anksto ruoštis vizitui pas odontologą. Galima kartu su vaiku skaityti knygutes apie dantukų priežiūrą, pažiūrėti animacinių filmukų, kuriuose populiarūs ir vaiko mėgstami herojai su džiaugsmu lankosi pas odontologą. Išvengti odontologo baimės padeda ir reguliarūs vizitai – vaikas pripranta apie gydytojo, aplinkos, vizito metu jį supančių daiktų ir kaskart jau žino, kas jo laukia.

„Odontologinio gydymo baimė atsiranda ir dėl tėvų nusistatymo prieš odontologus. Vaikai stebi ir mėgdžioja suaugusiųjų elgesį. Dažnai baimę suformuoja šeimos narių ir draugų pasakojimai. Patiems bailiausiems ir mažiausiems gydymas atliekamas taikant sedaciją, arba bendrąją nejautrą. Sprendimą apie odontologinio gydymo bendrojoje nejautroje atlikimą turėtų priimti gydytojas odontologas, gydytojas anesteziologas ir vaiko tėvai bendru sutarimu“, - sako odontologijos klinikos gydytoja.

Pieninius dantukus reikia prižiūrėti kaip ir nuolatinius

Kad gydyti dantukus reikėtų kuo rečiau, būtina juos tinkamai prižiūrėti. Nemažai tėvų mano, kad „nieko tokio, jei pieniniai dantukai suges – juk vis tiek jie iškris“. Odontologė neigia tokį įsitikinimą ir sako, kad pirmųjų dantukų priežiūra vienodai svarbi kaip ir nuolatinių.

Pieninius dantukus būtina prižiūrėti ir taisyti. Jie labai svarbūs tolimesnio sąkandžio formavimuisi. Laiku iškritę pieniniai dantys leidžia nuolatiniams dantims išdygti jiems skirtoje vietoje ir taip padeda formuotis taisyklingam sąkandžiui. Šie dantukai taip pat svarbūs, užtikrinant gerą kramtymo funkciją, kuri palengvina maisto virškinimą. Po kiekvienu pieniniu dantimi yra nuolatinio danties užuomazga. Jei pažeistas pieninis dantis negydomas, infekcija gali pakenkti nuolatinio danties užuomazgai, sutrikdyti jos vystymąsi bei dygimą“, - aiškina gydytoja odontologė.

Pieninius dantukus reikėtų valyti dukart per dieną su fluoro turinčia dantų pasta. Kai susiformuoja tarpdančiai, juos reikėtų valyti tarpdančių siūlu, ypač atidžiai valant tarp krūminių dantukų. Mityba taip pat gali padėti išsaugoti sveikus dantukus, jeigu vengiama saldžių, miltinių produktų ir dažnų užkandžiavimų daug angliavandenių turinčiais produktais.

Augant dantukams, „auga“ ir jų priežiūros priemonės

Pasak BENU vaistininkės Jovitos Motiejaitienės, pirmo dantuko priežiūrai tėvai dažnai renkasi švelniai valantį silikoninį antpirštį, kuris kartu pamasažuoja ir dantenas. Pirmoji vaiko dantų pasta dažniausiai būna kuo natūralesnė, neretai tėvai ieško dantų pastos be fluoro.

„Tokia dantų pasta dažniausiai skirta vaikams iki 2 m. Tačiau kai kurie tėvai ir vyresniems vaikams ieško pastos be fluoro. Dėl reikalingo fluoro kiekio dantų pastoje geriausia pasikonsultuoti su odontologu. Nors pastos skirtos tam tikrai amžiaus grupei, o vienas pagrindinių skirtumų tarp jų – fluoro kiekis, odontologui rekomenduojant, ir mažesniems vaikams gali reikėti dantukus valyti didesniems vaikams skirta pasta – su daugiau fuoro“, - sako Kūdikio dėžutės projekto atstovė J. Motiejaitienė.

Odontologė E. Vitaitė-Tučkienė sako, kad dantų pastą su fluoridu galima naudoti kūdikiams nuo 6 mėn., tačiau geriausia, jeigu pastą individualiai parenka gydytojas, atsižvelgdamas į dantukų būklę. Fluoridas – pagrindinis mineralas, saugantis dantis ir padedantis kovoti su ėduonimi (net padedantis stabilizuoti pažeidimus). Jo kiekis pastose gali būti nuo 0 iki 1450 ppm.

„Vaiko burnos higienai taip pat galima naudoti vaikišką burnos skalavimo skystį, tačiau dauguma jų skirti vaikams nuo 6 m., kai vaikas geba išsiskalauti ir skystį išspjauti. Dantų šepetėliai taip pat skirstomi amžiaus grupėmis, o nuo 10 m. vaikas gali valytis dantis suaugusiesiems skirtu šepetėliu”, - vaikų dantukų priežiūros priemones vardija BENU vaistininkė.

Sveikų dantukų savininkai pas odontologą turėtų lankytis kas 6 mėn., nes mažiems vaikams ne visada lengva kruopščiai išvalyti dantukus, o ėduonies pažeidimai plinta greičiau nei suaugusiesiems.