Pirmas kartas: pataria psichologai

Pirmas kartas: pataria psichologai

31. Aug 2011, 09:00

Pirmasis kartas vaikų lopšelyje ir darželyje iš tiesų yra labai svarbus gyvenimo etapas ne tik vaikučiui, bet ir visai jo šeimai.

 

Vieno recepto, kaip geriausia pratintis prie darželio, nėra. Viskas priklauso nuo vaiko temperamento, konkrečios situacijos darželyje.

 

„Mamyčių klubo“ dalyvėms nuolat atsakymais padedanti psichologė Vika Aniulienė sako, kad visgi geriausia pratinti vaiką prie darželio – pamažu.

 

„Jei tik yra galimybė ir jei tik auklėtojos leidžia, mano nuomone, geriausiai pratintis pamažu. Siūlyčiau iš pradžių ateiti į kiemą ar į grupę pažaisti, pabūti. Tokiomis pat sąlygomis kaip nuolatiniai vaikai – nusirengiate, pasidedate batukus, apsimaunate šlepetes, dalyvaujate veikloje, o papietavę išeinate namo. Priklausomai nuo vaiko, taip galima daryti kelias dienas“, - sako specialistė.

 

Psichologė Renata Garckija, Mykolo Romerio Universiteto psichologijos katedros lektorė sako, kad nors kiekvienas vaikas ir individualus, egzistuoja tam tikras optimalus amžius, kada geriausia pratinti prie darželio.

 

Psichologė: „Tarybiniais laikais vaikus pradėdavo vesti į darželį vos jiems pradėjus vaikščioti, kai kuriuos ir anksčiau. Vis dėl to šiuolaikiniai raidos psichologai ir specialistai - praktikai pripažįsta, kad geriau pradėti lankyti darželį nuo maždaug trejų metų. Iki 2-3 metų vaikui reikia daug suaugusio žmogaus dėmesio ir globos. Toks vaikas dar neturi (ar ne visada turi) pakankamai savitarnos įgūdžių, bendravimas su suaugusiaisiais jam daug svarbesnis nei su bendraamžiais“.

 

Tai, kad vaikai išgyvena adaptacinį laikotarpį, visiškai normalu, juk priprasti prie naujų gyvenimo sąlygų reikia laiko. Psichologė  Renata Garckija duoda keletą vertingų patarimų:

 

    * Stebėkite savo savijautą. Mamų nerimas (kuris yra visiškai natūralus šioje situacijoje) lengvai persiduoda vaikui. Jokiu būdu neaptarinėkite savo nerimo dėl darželio lankymo vaikui girdint;

 

    * Vaikui bus lengviau išbūti ne namuose, jeigu į darželį galima bus pasiimti brangų jam/jai daiktą ar žaislą.

 

    * Vaikai jokiu būdu negali būti apgaudinėjamas, kiek laiko praleis darželyje. Mama turi labai stengtis ateiti pasiimti vaiką pažadėtu laiku;

 

    * Darželio lankymo pradžia neturi sutapti su kitais pasikeitimais namuose - persikraustymu, kito vaiko gimimu, skyrybomis ir kitais svarbiais įvykiais.

 

 

Tai tokie būtų specialisčių pastebėjimai. O svarbiausias jų  – palinkėjimas Jums daug kantrybės!

 

 

 

rainiukas rainiukas 06. Sep 2011, 20:18

šiandien ir mes išbandėme darželį, vaikui(3m) iškarto labai patiko, auklėtoja paėmusi už rankutės aprodė aplinką, žaislus, tai jis pasiėmęs mašinytę žaidė. Aš nepasilikau ir iš karto išėjau, grįžau po 2h, tai vaikas nenorėjo net namo eiti. Jam ten viskas nauja, įdomu, gal vėliau ir pabos, bet dabar tai patenkintas, net pareiškė , kad sės su vaikais valgyti pietų.

01. Sep 2011, 14:47

o pas mus pasakyta būkit kiek jūs matysit, kad jums reikia 😉 tik neįsijauskit😃

01. Sep 2011, 13:32

Na bent jau lopselyje aukletojoms rugseji tikrai nelieka laiko kavos gerti 😀 Nes ten dudu paradas buna: verkia visi kartu arba vienas po kito. Gaila tu mazuliu labai. Aukletoja taip nepaguos kaip mama.

31. Aug 2011, 16:00

Mano Mancius jau rugsejo 12 eis i darzeli ydomu, ydomu kaip jam ten seksis😃

31. Aug 2011, 14:50

mano seses mergaite labai gerai kalbejo iskarto kai pradejo lankyti darzely, tai irgi aukletojom nepatiko nes viska papasakodavo gryzus namo. o ir aktyvi labai buvo tai budavo nepetankintos.... nu kai paziurejau labai mazai nuosirdziai dirbanciu su vaikais aukletoju yra 👎

31. Aug 2011, 14:08

nu kur jau cia patiks aukletojom, juk negali kavutes gurksnot ir reikia su vaikais labiau uzsiimt kai kaskas stebi 😃

31. Aug 2011, 13:41

Pratinames ir mes pamazu, bet pastebejau, kad aukletojos neigiamai reaguoja i mamas, kurios pasilieka darzelyje kuriam laikui su vaiku. Na, bet as darau taip, kaip man atrodo teisingiau.